Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Где и како се обавља тестирање за одлазак у Црну Гору

rssBookmark and Share

Ниш 14.08.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Црна Гора је отворила границу за грађане Србије, Босне и Херцеговине, Албаније, али и за држављане Северне Македоније и САД. Услов за улазак у земљу је негативан пи-си-ар или позитиван резултат антитиела на нови коронавирус добијен Елиса серолошким тестом, не старији од 72 сата.

Где и како се обавља тестирање за одлазак у Црну Гору

У Србији је могуће обавити серолошке и пи-си-ар тестове на лични захтев грађана. Цене су 1.200 динара за серолошки тест и 6.000 за пи-си-ар тест. У неким установама се тестирања заказују, а у неким не. Најављено је да Црна Гора од сутра отвара границе са Србијом, али највероватније уз обавезан пи-си-ар или серолошки ЕЛИСА тест.

У Србији грађани од 1. јуна имају могућност да ураде серолошки тест на лични захтев и открију да ли имају антитела на коронавирус. Цена теста је 1.200 динара.

Ова врста тесирања, позната и као "ЕЛИСА тестирање", може да се обави у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

За овај тест могуће је узети крв из прста или из вене али је резултат поузданији из венске крви.

Када је реч о пи-си-ар тестирању. На сајту РФЗО је наведено да грађани могу да обаве то у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље Србије.

Цена теста је 6.000 динара, а уплате је могуће извршити на исти текући рачун на који се уплаћује и тестирање на лични захтев за брзе серолошке тестове, објављено је на сајту РФЗО.

Текући рачун је 840-17750-34 док се у пољу позива на број уписује јединствени матични број грађанина који се тестира.

Тестирање је могуће и за стране држављане. Уплата се врши на исти текући рачун 840-17750-34, а уместо јединственог матичног броја, у поље позив на број уписује се број пасоша или број иностраног осигурања.

Све примедбе грађана у вези са тестирањем на лични захтев, могу бити упућене путем броја телефона 064/8522-427

На сајту Института за јавно здравље "Батут" је наведено да се серолошко и пи-си-ар тестирање заказује на телефон 060/71-71-892, од 10 до 12 часова за први доступни термин.

Наведено је да се пи-си-ар тестирање због путовања у иностранство на лични захтев може обавити у домовима здравља, Градском заводу за јавно здравље и на институту "Торлак".

Претходних дана су објављиване вести да се тестирање на "Торлаку" не заказује, дали да се стварају дугачки редови. Радно време је од 8 до 15 часова.

Контакт Института за јавно здравље Ниш..

Коментара: 0


#   Ниш   Дом здравља   тестирање   Црна Гора   Завод за јавно здравље   Коронавирус   ПСР тест
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима