Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње еколошка кампања о одговорности

rssBookmark and Share

Лесковац 10.09.2013. СР

У 25 општина на југу и југозападу Србије 16. септембра почиње кампања "Где је твој праг одговорности?" чији је циљ подизање свести јавности о значају заштите животне средине, најављено је данас из Програма европског партнерства са општинама - ЕУ Прогрес.

Почиње еколошка кампања о одговорности

Кампања ће обухватити општине: Блаце, Житорађу, Куршумлију, Прокупље, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђу, Црну Траву, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Прешево, Сурдулицу, Трговиште, Ивањицу, Нову Варош, Нови Пазар, Прибој, Пријепоље, Рашку, Сјеницу и Тутин.

До краја године кампања ће се одржати уз финансијску помоћ Европске уније и Владе Швајцарске, преко Програма ЕУ Прогрес, у сарадњи са консултантском агенцијом Егзекјутив груп и удружењем градјана "Генератор" из Врања.

Наредних месеци ће бити организоване акције чишћења и сакупљања комуналног отпада и улична дешавања у којима се очекује велики одзив градјана, као и низ радионица и обука, како би се становници одабраних општина подстакли да стварају амбијент у којем је заштита животне средине један од развојних приоритета сваке локалне заједнице.

Највећи еколошки проблеми заједнички за све општине су одлагање и немогућност рециклирања отпада, а на листи проблема следе загадјење река и емитовање отровних гасова.

Као приоритет и највећи изазов у заштити животне средине, становници најчешће помињу проблем дивљих или недовршених депонија. У Врању и околним општинама посебно се наглашава потреба санирања и завршетка проширења депоније "Метерис".

Поред тога, као један од највећих еколошких проблема у тој општини и другим местима јужне Србије наводи се загадјење водотокова и стога се тражи хитна изградња фабрике за прераду отпадних вода и чишћење речних корита.

У већини општина, недостатак еколошке свести и културе одговорности градјана према природи истиче се као једна од највећих препрека у стварању бољег и здравијег односа према животној средини.

ЕУ ПРОГРЕС је развојни програм који се реализује у 25 општина југа и југозапада Србије и представља резултат континуираних напора два донатора - Европске уније и Владе Швајцарске, који на тај начин пружају подршку Влади Србије на путу модернизације.

Коментара: 0


#   Лесковац   Врање   Прокупље   Бујановац   Куршумлија   Блаце   Власотинце   Швајцарска   Житорађа   Бојник   Лебане   Медвеђа   Црна Трава   Босилеград   Владичин Хан   Прешево   Сурдулица   Трговиште   општина   Нови Пазар   Заштита животне средине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима