Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Свети Јован Крститељ - Јовањдан

Bookmark and Share

20.01.2019. Јужна Србија Инфо

Свети Јован Крститељ слави се 20. јануара по грегоријанском календару (7. јануара по јулијанском календару). Међу личностима јеванђелским које окружују Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима посебно место, како по свом чудесном доласку на свет и начину живота, тако и по свом трагичном изласку из свога живота.

Свети Јован Крститељ - Јовањдан

Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него смртним човеком, а једини је од свих пророка који је свету могао и руком показати онога кога је пророковао.

Јованова главна улога у животу била је на дан Богојављења, па је Црква од давнина, дан по Богојављењу посветила његовом спомену. За овај дан везује се и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука хтео је да пренесе тело Јованово из Севастије где је великог пророка посекао цар Ирод. Успео је само да пренесе једну руку у Антиохију, своје родно место, где је чувана до десетог века, а после пренета у Цариград одакле је нестала у време Турака.

Прича се да је сваке године на дан светитељев архиереј износио пред народ његову руку. Када би се јављала раширена најављивала је родну и обилну годину, а када би била згрчена предсказивала је неродну и гладну.

По броју свечара, Јовањдан је четврта слава у Србији.

Коментара: 0


#   СПЦ   хришћанство   Свети Јован   Српска слава   Јовањдан
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима