Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Аикидо као идеалан избор у постизању трајног здравља

Bookmark and Share

13.12.2018. Магазин Здраво

“Здравље је стање потпуног физичког, психичког и социјалног благостања, а не самоодсуство болести и онеспособљености“ - тако СЗО дефинише здравог човека. Дакле, потребне су три целине да би се резултирало потпуношћу, здрављем.

Аикидо као идеалан избор у постизању трајног здравља

Идејом да очување датог нам здравља почиње превенцијом и неговањем истог целог живота, одлучили смо да причамо о Аикидо-у, вештини која на чудан начин изграђује све три целости. Одржавајући потпуност. Разговарали смо са мајстором аикидо-а из Ниша, г. Дејаном Станковићем, носиоцем мајсторског звања 5 ДАН.

» Можете ли нам, најпре, укратко дефинисати аикидо, каква је то борилачка вештина?

- Аикидо је модерна јапанска вештина борења, а најкраће тумачење саме кованице назива вештине би гласило да је аикидо усаглашени пут енергије, или мало поетичније путхармоничног духа. Некоме, ко се тек интересује за аикидо, верујем неразумљива дефиниција, док онима који се аикидо-ом баве, довољна. Аикидо је, суштински самоодбрамбена вештина чији се принципи базирају на избацивању нападача из равнотеже и фиксације истог различитим полугама. Аикидо уједињује велики број техника које користе принципе енергије и покрета да би преусмерили, неутрализовали и контролисали нападача. Многи га сматрају најсложенијом борилачком вештином, па је тешко у пар речи изрећи све што би о аикидо-у могло да се каже.

» Колико бављење аикидо-ом може да допринесе здрављу?

- Здравље је једна од ретких жеља, коју човек интензивно жели чак и када је здрав, значи да на циљ жели да стигне са оним што већ има, да здравље очува. Аикидо, уколико се практикује, је значајна ставка међу онима које човек чини за себе како би остао здрав, можда веома значајна јер позитивно делује на више нивоа. Најобимније деловање је кроз физичку активност на тренинзима, мање, не занемарљиво, наментално стање, што у комбинацији доводи до следећег сегмента где доприноси,до социолошког бољитка. Аикидо води према интеграцији ума, тела и духа – како би нас учинио потпуним људским бићима, што нам не само да користи него и користи људима око нас. Обзиром да аикдо-ом могу да се баве деца од 6 и одрасли до 100 година, без обзира на пол, аикидо може да буде идеалан избор у постизању циља, трајног здравља.

» Како тренинг треба да изгледа, како би се практиковањем аикидо-а имало утицаја на све три категорије које сте навели?

- Аикидо није вештина која ће се тренирати 3-5 пута седмично, доласком на тренинг, аикидо се инкорпорира у више сегмената живота сваке аикидоке, тако да напредовањем у вештини,постаје целодневни тренинг. Концепција тренинга се разликује у различитим клубовима. Код нас у школи, тренинге организујемо тако да повежемо сва три поменута сегмента, да се међусобно прожимају, буду узрочно последични, нераздвојиви. Основа је, научити полазнике техникама аикидо-а, самоодбрани. Постоји програм по коме се учи, критеријуми који се морају испоштовати да би се напредовало. Током извођења техника, често комплексних, неопходно је усагласити се са партнером, остати стабилан, концентрисан на напад, околину, направилно извођење технике, на дисање… све у врло кратком временском интервалу, јер аикидо је динамична вештина, а на крају неповређујући га,онемогућити партнера да вас изнова нападне, јер аикидо је племенита вештина. На почетку тренинга, адекватним вежбама припремамо тела за напор који следи,умањујемо могућност повреде, повећавамо гипкост, појачавамо будност и концентрацију…док на крају сада другачијим видом вежби тело опуштамо, ум смирујемо и тренинг завршавамо. Део тренинга, свакако треба да буде и време проведено у свлачионици пре и после завршеног активног вежбања.

» Казали сте “…код нас у школи…?” , појасните нам зашто школа, не клуб?

- Основна идеја при формирању Школе борења Трем је била таква да смо желели да створимо спортско удружење у коме ће се живети аикидо. Тренирати некада значи самофизички бити активни, живети знаци учествовати цео. Обзиром на ширину коју аикидо пружа у смислу саморазвоја, сматрали смо да је адекватније искористити израз школа. После више од деценије постојања, показало се да нисмо погрешили.

» Уколико се одлучимо за аикидо, тренирамо извесни период; колико је времена потребно да би смо осетили промене и које су неке од њих?

- Брзина напредовања је индивидуална ствар. Полагање за виша звања уме да буде подстицај или награда, временом свако спозна када је био подстакнут да настави пут, а када награђен што је до тог дела пута научио довољно. Оно што Вас занима се може приметити већ после неколико месеци тренирања. Приметићете да имате више снаге, кондиције, да су равнотежа и координација на вишем нивоу као и реакција и осећај за право временост,повећаће се флексибилност, поправиће седржање тела, осетићете како лакше експресионирате кроз тело-појачано самопуздање…Што се ментаног дела тиче, рађене су бројне студије у свету чији су резултати у корист аикидо-а. Већина студија као најјачи скок у односу на просек истиче учвршћивање моралних вредности човека. Поред тога јачају самоконтрола, самопоуздање, самозадовољство, самосвесност, релаксираност, изазов саморазвоја, несанице престају…Духовни део се односи на могућност побољшања квалитета живота мењањем или одбацивањем старих навика, појачаном интуицијом као и јасноћом доживљаја околине.

» За крај, уколико смо инспирисали читаоце, како заинтересовани могу да дођу до вас?

- Школа борења Трем организује тренинге аикидо-а, три пута седмично, у Основној школи “Вожд Карађорђе” у Нишу. Свако ко жели да се бави аикидоом је добродошао. Све информације о нашој школи се налазе на интернету, на сајту школе ввв.самоодбрана.цом и на друштвеним мрежама. Упис је у току целе године, надајмо се да јесмо били инспиративни,овим малим делом аикидо-а о коме смо причали, толико да бар мотивишемо људе да размисле о себи, будућности и ближњима.

Коментара: 0


#   борилачки спортови   аикидо   Аикидо клуб Трем
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима