Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ККК "Наис" победио у две утакмице на турниру Балканске лиге у кошарци у колицима

rssBookmark and Share

Ниш 15.11.2021. Јужна Србија Инфо

Протеклог викенда је почела Балканска лига у кошарци у колицима (eng. Balkan Wheelchair Basketball League, скр. BWBL). Реч је о другом овосезонском турниру који се игра у оквиру BWBL који је одигран у Подгорици од 12.11. - 14.11.2021. године. Покровитељ турнира је био Главни град Подгорица. На другом турниру BWBL у сезони 2021/2022. су одиграна су друга два кола, одн. четири утакмице укупно.

ККК "Наис" победио у две утакмице на турниру Балканске лиге у кошарци у колицима

Лигу чине екипе из четири државе: Босне и Херцеговине (ККК Бијељина - Бијељина), Бугарске (БКХУ Левски - Софија), Црне Горе (КК ОСИ Парамонт - Подгорица) и Србије (ККК Наис - Ниш). BWBL се игра по трокружном Борговом моделу, где сваки тим се састаје са другим по три пута. Игра се девет кола, а онај ко има највише бодова је шампион BWBL. Планирано је одигравање четири турнира где је сваки тим по једном домаћин. BWBL има седиште у Софији, председник лиге је др Владимир Искров (Софија), извршни комесар проф. др Марко Александровић (Ниш), а комесар за суђење је проф. Игор Ђорђевић (Ниш).

Подгорица сјајан домаћин

Други турнир овосезонске новоформирне BWBL је, по оценама свих учесника, сјајно организован. Оперативну организацију турнира је имао КК ОСИ Парамонт – Подгорица, уз подршку Параолимпијског комитета Црне Горе и ЈУ Гимназија „Слободан Шкеровић“ у Подгорици, уз покровитељство Главног града Подгорица. Турнир је свечано отворио помоћник секретара за културу и спорт Главног града Подгорица, г. Милош Антић.

ККК Наис и ККК Бијељина са по две победе

После две убедљиве победеде на првом турниру BWBL, екипа КК ОСИ Парамонт – Подгорица се показала добрим домаћином, али је претрпела два пораза, од ККК Бијељина – Бијељина (34:68) и ККК Наис – Ниш (51:55). Подгоричани су наступили без два најбоља играча са првог турнира, Нермина Хујића и Дина Диздарића, али борбеност и жеља домаћих кошаркаша у колицима није изостала. Најбољи у редовима подгоричке екупе је био Никола Мишуровић (14 поена у првој и 21 поен у другој утакмици). У неизвјесној утакмици против Нишлија истакли су се и Нермин Панџић (16 поена) и Сенад Хусовић (12 поена).

Кошаркаши у колицима из Ниша са пуно самопоуздања очекују следећи турнир који ће бити организован у граду на Нишави следеће године марта месеца. Две тесне победе, против БКХУ Левски – Софија (52:49) и КК ОСИ Парамонт (55:51), екипа тренера Миљана Хаџовића треба највише да захвали Владу Швраки (36 поена у првој и 16 поена у другој утакмици). Ваља напоменути да је чак девет играча екипе из Ниша постигло поене на утакмици против подгоричке екипе.

Тихи фаворити из седишта BWBL, БКХУ Левски – Софија, још тражи прву побједу. Екипа из престонице Бугарске је изгубила тесан меч „на једну лопту“ са комшијама из Ниша, вођени репрезентативцем Персијаном Еленковим (19 поена). Бугарска екипа је изгубила другу утакмицу на турниру у Подгорици од расположених Бијељинаца (47:61), а убедљивији пораз нису претрпели захваљујући расположеним Персијану Еленкову и Николај Ваклинову (по 14 поена).

Иако ослабљена са неиграњем неколико играча, најмлађа екипа на турниру, ККК Бијељина, вођена сјајним стратегом Новом Трифуновићем дочекује пролеће на челу табеле BWBL, са све четири победе. Подгоричке две убедљиве победе над домаћином КК ОСИ Парамонт (68:34) и БКХУ Левски – Софија (61:47) екипа из Бијељине треба да захвали сјајним играма Едиса Имшировића (24 поена у првој и 12 поена у другој утакмици) и Страхиње Росуљаша (18 поена у првој и 17 поена у другој утакмици). Вреди напоменути да је у другој утакмици против БКХУ Левски, млади Предраг Шаренац постигао 16 поена.

Развој судијског кадра

Кошарка у колицима је специфичан спорт када је суђење у питању. Потребно је постојеће судије које долазе из кошарке додатно обучити. На турниру у Подгорици, едукацију судија је вршио судија међународног ранга г. Дамир Куносић (Тузла), FIBA комесари IWBF инструктор, иначе контролор суђења на недавно завршеним Параолимпијским играма у Токију. Захваљујући сјајној сарадњи коју имају КК ОСИ Парамонт – Подгорица, Параолимпијски комитет Црне Горе и Кошаркашки савез Црне Горе, шест судија из Црне Горе је похађало обуку, уз судије из Софије и Ниша. Координацију судија је вршио BWBL Комесар за суђење, г. Игор Ђорђевић (Ниш). План са почетка сезоне, који се сада остварује, је да се током текуће сезоне BWBL обучавају судије за кошарку у колицима. Развој судијског кадра, као и обавеза вођења FIBA статистике и емитовање live streаma, представљају део постављених стандарда новоформиране лиге, што је домаћин турнира у потпуности испунио.

 

Црна Гора ускоро део велике породице кошарке у колицима

Поред обуке судија, г. Дамир Куносић је имао „дипломатску мисију“ у Подгорици. Наиме, г. Куносић је техничка подршка канцеларије генералног секретара IWBF, г. Норберта Кучере, задужен за суђење и развој. У комуникацији са представницима Параолимпијског комитета Црне Горе, договорен је протокол за пријем Црне Горе у светску породицу кошарке у колицима. Очекује се током зиме и формално чланство у Црне Горе у IWBF.

Следећи турнир у Нишу током марта

Следи трећи турнир у чији ће домаћин бити Ниш марта наредне године, а последњи четврти БКХУ Левски – Софија у априлу наредне године.


#   Ниш   кошарка   Подгорица   Игор Ђорђевић   Клуб кошаркаша у колицима НАИС
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима