Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Пала Мусала", највиши врх Балкана

rssBookmark and Share

Стара планина 16.07.2017. Ненад Минчић

Прошлог викенда у суботу 8.јула планинарско друштво Сува Планина организовало је једнодневну акцију – поход на врх Балкана.

Фото: minchafoto
Фото: minchafoto

Из Ниша смо кренули по мраку у 3.30, али у лепом расположењу са нескривеним ентузијазмом да своју намеру да попнемо врх Балкана и остваримо. У Пироту смо комплетирали екипу једним чланом пд Видлич тако да је у мини бусу било 23 полазника из Суве планине, Железничара, Озрена из Сокобање, као и Морича из Власотинца.

Уз мало кашњење на граници, као и путовању по пријатном времену стигли смо до Боровеца -1315 м н.в. у подножју Риле. 

Након краће папузе и договора, кренули смо гондолом ка Јастребецу - 2369 м н.в. А онда,Мусала врх Балкана била је пред нама. Лепоту пејзажа наткривали су лагани облаци. Сама стаза се простирала посред ски стаза које су сада имале нежну зелену боју, као контраст тамном зимзеленом растињу бора кривуља (Пинус муго), као и белини стена на самом врху и остатака снега у увалама. Кроз главу ми је прошла помисао да је колико пре пар месеци ту било два ипо метара снега.

Екипа је била нестрпљива и желела је  да што пре крене ка висинама. Стазом смо до хиже ( дома ) Мусала стигли за неких четрдесетак минута, и ту направили краћу паузу. Из правца Боровеца се полако приближавао таман облак који је у групу уносио бојазан, али се у процепима облака назирало плаветнило неба, тако да сам био окуражен да нећемо имати никаквих непријатности.

Сам пролазак облака преко Алековог језера и лагано котрљање уз стрме падине планине је само употпунио доживљај планине. Кренули смо стазом поред самог језера, па уз стрме падине украшене чаролијама воде која се спустала у виду веселих необузданих потока и слапова. Очи су жудно летеле са једног на други призор са намером да све забележе и потисну дубоко, оставе у сећању.  Тако смо од једног до другог, трећег језера, стигли до другог дома на самој стази, хиже Ледно езеро, накада хижа Еверест 2710 м н.в. и до самог Ледног језера. 

Сада су врхови саме планине украшени колоном планинара, били ту пред нама у свој својој лепоти. Кренули смо да и ми будемо део те шаренолике поворке која се устремила ка Мусали. Стаза се делила на два дела,  па се и група поделила на два дела, једну одважнију која је жељна адреналина, кренула пут Мусале преко стена, а други део групе је адреналин оставио за сам врх и кренуо лакшим путем. 

Уз лепоту дружења са планинарима који су се већ спустали са планине, као и снагом планине која нас је вукла себи група се попела на кров Балкана, много лакше него што су многи очекивали. Мусала 2925 м н.в. је своје видике делила са усхићеним планинарима. 

У групи су били и Биљана и Игор Јовановић, од пре пар дана нови чланови пд Сува Планина, који су свој први успон  на неку планину подарили Мусали, а да радост буде већа Игор је на самом врху са нама прославио и свој рођендан.    


#   Стара планина   планинари   Бугарска     Сува планина   Мусала   ПД Сува Планина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима