Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Српски ђаци победници такмичења о ЕУ и НАТО

rssBookmark and Share

06.07.2012. Izvor : Agencije |

Матурант Гимназије у Пироту Александар Митић и још две ученице из Зајечара и Сурдулице, победници су међународног такмичења за ученике средњих школа о безбедносним питањима ЕУ и НАТО-а и њихове улоге у глобалном безбедносном систему под називом Еуропа Сецура (Европска безбедност).

Српски ђаци победници такмичења о ЕУ и НАТО

Аутори три најбоља есеја, Александар Митић из пиротске Гимназије, Ана Ђорђевић из зајечарске Гимназије и Јелена Мишић из Гимназије Светозар Марковић из Сурдулице, награђени су студијским путовањем у Праг.

Такмичење је организовало Министарство одбране Чешке Републике у сарадњи са НАТО-ом и ЕУ, у десет земаља Европе, међу којима је и Србија.

Била су два круга такмичења. У првом кругу су ученици полагали онлајн тест знања енглеског језика о темама из бебедности, институцијама ЕУ и НАТО-а.

У други круг ушло је двадесет ученика. У другом кругу су имали три задате теме. Александар Митић је одабрао тему "Да ли је тренутна политика ЕУ према Ирану (укључујући и санкције), довољно ефикасна".

Александар је одличан ученик. Завршио је трећи разред пиротске Гимназије.

"Занимају ме међународни односи и политика. Признање ми много значи, посебно због тога што ћу имати прилику да разменим мишљења са својим вршњацима из других земаља који су учествовали на конкурсу", казао је Митић.

Његов ментор професор историје у пиротској Гимназији Владица Тошић је казао да су поред ове биле још две теме, о рату у Либији и о повлачењу америчких војних снага из Авганистана.

"Пишући свој рад морао је да покаже знање из обасти економије Ирана, да упозна институције те државе и да свој суд о тренутној политици ЕУ према Ирану", рекао је Тошић и додао да је конкурс био потпуно анониман и да је све рађено под шифром.


#   Министарство одбране   други круг
@mo_i_vs @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима