Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Турнир Балканске лиге у кошарци у колицима (БWБЛ) у хали „Чаир“ у Нишу од 25. до 27. марта

rssBookmark and Share

Ниш 24.03.2022. Јужна Србија Инфо

Град Ниш, познат је као домаћин куп такмичења кошарке (Куп Радивоја Кораћа и Куп Милана Циге Васојевића). Током ове недеље град Ниш биће богатији за још једно такмичење у кошарци. Наиме, од 25. до 27. марта биће одржан турнир Балканске лиге у кошарци у колицима (Балкан Wхеелцхаир Баскетбалл Леагуе - БWБЛ).

Турнир Балканске лиге у кошарци у колицима (БWБЛ) у хали „Чаир“ у Нишу од 25. до 27. марта

Гостоваће екипе из четири државе Балкана Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе и Србије. Све утакмице биће одржане у хали „Чаир“. 

До сада су одиграна два турнира, у Бијељини (октобар) и Подгорици (новембра), следи поменути турнир у Нишу, па на крају током маја у Софији, где БWБЛ има седиште. Председник лиге БWБЛ је др Владимир Искров, извршни комесар БWБЛ је проф. др Марко Александровић, а комесар за суђење БWБЛ је проф. Игор Ђорђевић.

У међувремену, потврдили су долазак на турнир (посебно на свечаном отварању) представници амбасада следећих земаља: Црна Гора (министар саветник г-ђа Ана Ражњатовић), Босна и Херцеговина (министар саветник г. Драгиша Делић) и Бугарска (г. Антон Миланов, други серетар). Директор Француског института у Србији, г. Станислас Пјере, потврдио је свој долазак у Ниш.

Проф. Игор Ђорђевић, познати кошаркашки радник и комесар Балканске лиге, задовољан је развојем судија током одржавања ове лиге.

„Чувени међународни судија у кошарци у колицима, г. Саша Лакић из Клагенфурта, био је едукатор суђења на првом турниру, а доћи ће и на турнир у Нишу. Током лиге, имамо подршку и од проф. Дамира Куносића, контролора суђења на последњим Параолимпијским играма у Токију. Могу са поносом да кажем да Ниш има највише судија коју знају да суде кошарку у колицима“, – рекао је проф. Игор Ђорђевић, комесар за суђење у Балканској лиги.

Организација оваквог догађаја је јако комплексна. Очекује се велики број волонтера који су студенти Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу (преко 40). Покровитељи турнира су Град Ниш и Градска општина Палилула.

„Велику помоћ у организацији овог догађаја нам је пружио град Ниш и ГО Палилула - Ниш, јер се налазимо на територији те градске општине. Захвалан сам им на томе“, – рекао је председник ККК Наис, проф. др Марко Александровић, председник ККК Наис.

Гледаоци су део спорта, несумњиво. С друге стране, број гледалаца и интересовање јавности није, нажалост велико. Напротив, скромно је. 
„Радимо на томе да што више особа са инвалидитетом, ученика основних и средњих школа, као и спортиста, буде део овог атрактивног турнира“, – рекао је проф. Миљан Хаџовић, тренер ККК Наис.

Без обзира на психо-социјални карактер спорта особа са инвалидитетом, свако ко је спортиста жели да победи.

„Никада састав ККК Наис није био јачи, а да ли ће то бити довољно, видећемо. Једно је сигурно, даћемо све од себе“, – рекао је играч ККК Наис, капетан Вилијам Максимовић.  

Више о БWБЛ можете видети на ФБ страници и ФБ страници ККК Наис. 
Распоред утакмица је следећи (хала Чаир):

10.00 КК ОСИ Парамонт (Подгорица) : БКХУ Левски (Софија)
11.45 Свечано отварање (градоначелница Ниша, представници амбасада земаља клубова учесника БWБЛ, декан Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, извршни директор БWБЛ, представник КСС, директорка СЦ Чаир, директорка ОШ Иво Андрић)
12.30 ККК Наис (Ниш) : ККК Бијељина (Бијељина)
14.30 КК ОСИ Парамонт (Подгорица) : ККК  Бијељина (Бијељина)
16.30 ККК Наис (Ниш) : БКХУ Левски (Софија)

 


#   Ниш   кошарка   Игор Ђорђевић   хала Чаир   Клуб кошаркаша у колицима НАИС   кошарка у колицима   Турнир Балканске лиге у кошарци у колицима
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима