Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велика промена: Нема више стимулативних средстава за спортске клубове Нишу!

rssBookmark and Share

Ниш 23.09.2016. Душан Јоцић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

У припреми је готово револуционарна промена у начину расподеле средстава спортским организацијама из градског буџета, пишу Народне новине.

Фото: Фејсбук
Фото: Фејсбук

Она би требало да буде озваничена на једној од првих наредних седница Градског већа, а подразумеваће да, већ за 2017. годину, о комплетном износу новца намењеног за спорт одлучује посебна Комисија, у чијој надлежности је до сада било свега 30 одсто буџетских средстава, док је о расподели 70 процената Одлуку доносио градоначелник Ниша, на предлог Градског већа. Та, такозвана стимулативна средства спортским организацијама од изузетног значаја за унапређење и развој спорта на територији града одлазе у историју!

Ову информацију потврдио нам је и Бранислав Качар, већник ресорно задужен за омладину и спорт, један од иницијатора промене Програма расподеле средстава, који је, ипак, званичну причу о томе одложио за период након доношења формалне одлуке на Градском већу. Сматра се да је досадашња, вишегодишња пракса била неправдена, да је већина средстава додељивана произвољно, уз доста политичке позадине, а без упоришта за такав начин расподеле у било којем акту. Идеја је да о расподели комплетне суме предвиђене за спорт одлучује посебна Комисија, према унапред утврђеним критеријумима. Планирано је да број њених чланова буде увећан у односу на претходне године, али ће и њихова одговорност сада бити вишеструко увећана, па би требало бити јако пажљив у одабиру, јер се ту, уз истакнуте факултетске професоре, налазе и представници клубова, а међу њима не би смели да буду они који су сопствене спортске организације довели на руб пропасти, или они који су морално окаљани у досадашњој функционерској каријери.

Још једна ограничавајућа околност за Комисију биће одредба новог Закона о спорту да ниједна спортска организација неће моћи да добије више од 20 одсто укупних средстава предвиђених за спорт. Ту ће посебно бити угрожен Фудбалски клуб Раднички, који је, примера ради, за 2016. годину добио скоро па половину стимулативних средстава (око 45 од укупно 98 милиона динара). У постојећем систему, у којем су готово сви клубови малтене стопостотно зависни од градског буџета, то јесте довело до ситуације да Раднички игра једну од најуспешнијих полусезона у домаћем првенству у својој историји, али, када је већина других клубова који спадају у оно што називамо врхунским екипним спортом у питању, нова сезона не наговештава ништа добро.

Мушки рукомет се угасио-Железничар се неће ни такмичити, ОКК Константин буквално „крпи“ тим и не предвиђају му се домети у рангу оних из претходних сезона, ОК Ниш такође касни са формирањем екипе, после неозбиљне серије Изборних скупштина, ВК Наис још не зна ни у којој лиги ће се такмичити, није честито ни започео припреме… Машинац је далеко од свог некадашњег сјаја, Наиса јесте у врху, додуше никад слабије, Суперлиге, актуелни је вицешампион земље, али са слабијом екипом од прошлогодишње и без реалне могућности да тај пласман побољша у актуелној сезони, у којој је већ елиминисана из Европе. ЖКК Студент је у некаквој „златној средини“ елитног ранга, једино се у футсалу наговештава борба за сам врх табеле „уједињеног“ Калче, мада је прерано за тако смела предвиђања.

Тачно је да је ново градско руководство као свој приоритет у области спорта поставило финансијски стабилно функционисање клубова, без додатног задуживања, али морало би се дубоко поразмислити и о спортским амбицијама достојним другог или трећег по величини града у Србији. А та два параметра тренутно су у озбиљној диспропорцији…


#   Ниш   спорт   буџет   финансирање   клубови   Ниш   спортске организације   Бранислав Качар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима