Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За друштво без разлике: Успешан почетак обуке незапослених из примене пливања код особа са инвалидитетом

rssBookmark and Share

Ниш 25.04.2021. Јужна Србија Инфо

Нишки Факултет спорта и физичког васпитања реализује пројекат "Адаптивна физичка активност и спорт – млади за младе"

За друштво без разлике: Успешан почетак обуке незапослених из примене пливања код особа са инвалидитетом

Нишки Факултет спорта и физичког васпитања, заједно са партнерима из Бугарске, Балканском агенцијом за одрживи развој и спортским клубом Kaloyan - Ladimex, реализује пројекат „Адаптивна физичка активност и спорт – млади за младе’’, који суфинансира Европска унија кроз Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Након успешно завршених активности 3. и 4. које су подразумевале припрему одговарајућих тренажних материјала и методологија за примену пливања, функционалног тренинга и кардио фитнеса код особа са инвалидитетом, на факултету је успешно стартовала реализација активности број 5. која подразумева теоријску наставу и практичне вежбе из примене пливања за особе са инвалидитетом.

Теоријска предавања одржана су у амфитеатру Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, док се практичне вежбе реализују на базену спортског центра Чаир у Нишу.

“Врло смо задовољни како се обука одвија и залагањем учесника, младих незапошљених особа и њховом жељом да стекну нова знања и да се усавршавају из области физичког вежбања особа са инвалидтетом” истиче проф. др Бојан Јоргић, менаџер пројекта.

У овој активности учествује 18 младих незапошљених особа са територије нишавског округа који стичу знања о парапливању, Halliwick методи пливања која омогућава особама са инвалидитетом да лакше науче да се крећу по води и да науче да пливају, затим о пливачким техникама краул, леђно, прсно и делфин и начину њихове модификације у примени код особа са различитим облицима физичког инвалидитета као што су параплегија, квадриплегија, ампутације, хемипареза, церебрална парализа итд. као и код особа са оштећењем вида.

На практичним вежбама учесници при учењу и савладавању елемената пливачких техника и начину њихове модификације код особа са инвалидитетом користе савремену опрему за пливању као што су лопатице, даске, пераја, појасеви за пливање итд., која је набављена у оквиру пројекта.

“Након активности број 5. следи активност број 6. која подразумева да учесници пројекта своја теоријска и практична знања из пливања провере у пракси у директном раду са особама са инвалидитетом” каже проф, др Марко Александровић.

Када се заврше активности 5. и 6  планиране су практична радионица и "Дан отворених врата" које имају за циљ размену добре праксе и представљење пројекта свима заинтерсованим за рад са особама са инвалидитетом и шире.


#   Ниш   пливање   Особе са инвалидитетом   обука   Факултет спорта и физичког васпитања   Бојан Јоргић   адаптивни спорт   инструктори
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима