Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алармантно: Већи морталитет него наталитет

rssBookmark and Share

Куршумлија 20.08.2011. Аutor : JužnaSrbija

Од почетка 2011 године на територији Топличког округа где спадају Општине Прокупље,Куршумлија и Блаце рођено је свега 430 беба,потврђено је Агенцији ЈужнаСрбија на Гинеколошко Акушерском оделењу Опште болнице у Прокупљу.

Алармантно: Већи морталитет него наталитет

КУРШУМЛИЈА - Како су нам казали рекордан пада наталитета протеклих година бележи се на подручију општине Куршумлија.

Од почетка ове године рођено је свега тридесетак беба што је, према подацима Дома здравља у овом граду, за 20 одсто мање него прошле године.

-На подручију општине Куршумлија евидентиран је далеко већи број умрлих него рођених.Прошле године је рођено 123 беба, а ове године се очекује око 100. То показује да наталитет сваке године опада за 20 одсто,Изјавила је Љиљана Арсенијевић директорка Дома здравља у Куршумлији.

Председница општине Весна Јаковљевић каже да је ситуација забрињавајућа.

-Ситуација у Куршумлији је алармантна, јер је већи морталитет него наталитет, ове године локална самоуправа се потрудила да анимира младе да се одлучују на брак и на порођај, тако да смо донели одлуку да свако новорођено дете добије 10.000 динара,Изјавила је председница Општине Куршумлија Весна Јаковљевић.

Према подацима до којих смо дошли од извора из Дома здравља, пре десет година у Куршумлији општини која се налази у близини Административног прелаза Мердаре годишње се рађало 500 до 600 беба, а ове године се очекује до 100.

На територији Куршумлије од 2003. до 2008. године рођено је 1.243 бебе, а умрло је 1.826 људи. У истом периоду званично се одјавила 2.551 особа. Према овим подацима, број становника општине Куршумлија се у овом периоду смањио за више од три хиљаде.

Сваке године се из општине одсели стотинак људи, млади одлазе у потрази за запослењем јер посла у овом граду нема ни за школоване, ни за обичне раднике, а на евиденцији незапослених је преко 3.000 људи .


#   Куршумлија   наталитет   Весна Јаковљевић   Љиљана Арсенијевић   локална самоуправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима