Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Банкротирао рудник Грот

rssBookmark and Share

07.03.2013. Izvor: Beta

Рудник олова и цинка Грот из Криве Феје код Врања је данас саопштио да је добио решење Привредног суда у Лесковцу, којим се прогласава банкрот тог рудника и најавио да ће на то решење уложити жалбу.

Банкротирао рудник Грот
Жалба ће бити достављена Министарству правде, Високом Савету Судства, Председнику Привредног апелационог суда, Председнику Владе Србије, првом потпредседнику Владе и другим релевантним институцијама, које стите интересе дрзаве, те институцијама које прате корупцију.

Како се наводи, рудник Грот је до данас радио и пословао нормално, у њему је било запослено 296 радника, редовно су исплаћиване зараде, порези и доприноси. Грот је у стечају од 2005. који је спроводио Центар за стечај при Агенцији за приватизацију, а од децембра 2007. рудником управљају повериоци. У Привредном суду у Лесковцу 1. марта је одржано рочиште на којем се одлучивало о могућем банкроту рудника.

Рочиште је одржано на основу одлуке Привредног апелационог суда у Београду од 11. јануара ове године, којом је констатовано да највећи поверилац рудника, предузеће Тренд компани (Цомпанy) из Јагодине, није реализовало План реорганизације рудника, које је само предложило 2007. године. Тренд компани је саопштила да је План реорганизације у потпуности испуњен, о чему су докази предати Трговинском суду у Лесковцу 2008. године.

Агенција за приватизацију је недавно указала да Тренд компани није намирила дуг другим повериоцима у износу од 945.322.214,89 динара и да није своја потраживања укњижила као акције. Тим поводом је Тренд компани саопштила да је резервисала средства (81 милион у новцу и 23.000 акција) за намирење поверилаца.

Та средства, како твди та компанија, нису подељена јер то треба да уради стечајни управник (Агенција за приватизацију) којој је суд решењем и наложио да изврши поделу средстава према коначним пресудама по парницама које воде повериоци чија потраживања исти стечајни управник није признао.


#   Грот   Агенција за приватизацију   стечајни управник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима