Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Без рушења: Газела остаје у Пироту

rssBookmark and Share

19.03.2013. Autor: S.Popović

Стручњаци Института за испитивање материјала Србије данас су завршили са тестирањем моста "Газела" у центру Пирота и према првим резултатима објекат, ипак, неће морати да буде срушен. Мост је грађен седамдесетих година прошлог века и биће потребна његова детаљна санација.

Без рушења: Газела остаје у Пироту
Данас су на мосту, ради тестирања, постављена четири шлепера пуна песка, укупне тежине веће од 120 тона. Мост је издржао тај терет.

Инжењер Института за испитивање материјала у Београду Зденко Хрибершек рекао је да је мост у лошем стању и да није добро одржаван.

"Мада, није ни у катастрофалном стању. Приликом детаљног прегледа нису констатована нека нова структурна оштећења. Предстоји анализа резултата и упутство око начина санације моста како би он могао да се користи дуго година потпуно безбедно", рекао је Хрибершек.

Пиротска Газела је пуштена у саобраћај 4. јула 1977. године. Убрзо након тога установљено је да конструкција моста на средини попушта и да је неопходна санација. Она је започета 1988, а завршена две године касније и 25. јула 1990. године мост је пуштен у саобраћај. Од тада до данас мост је стручно прегледан само једном и то 1994. године.

Санација подразумева потпуно уклањање асфалта са коловоза и тротоара, хидроизолацију, ново асфалтирање, фарбање и бојење и нову ограду, а радове ће финансирати Министарство за регионални развој и општина Пирот.

Коментара: 0


#   саобраћај   газела   регионални развој
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима