Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Безобзирни лопови краду шта стигну: У Витковцу украли 21 прасе

rssBookmark and Share

Алексинац 12.05.2017. Блиц, Алексинац.Нет

Бахати лопови украли су из домаћинства Љиљане и Живорада Илића у алексиначком селу Витковац ни више ни мање него 21 прасе, причинивши им штету већу од 1.000 евра

Љиљана Илић испред објекта у којој су били прасици који су украдени, Фото: Приватна архива
Љиљана Илић испред објекта у којој су били прасици који су украдени, Фото: Приватна архива

Прасићи су били узгајани како би их домаћини продали уочи првомајских празника и Ђурђевдана, када им је и цена највећа, али су им крадљивци помрсили планове одневши их у глуво доба ноћи 24. априла, пише Блиц.

- Прасиће смо чували у делу домаíнства који је око 300 метара од наше куће, на крају села, где нам је свињац. Увече сам их нахранила и почистила, а ујутру када сам дошла имала сам шта да видим. Врата су била поломљена, а свињац је био празан - јада се Љиљана Илић и додаје:

"Све су однели, па бар неко да су оставили. Потпуно су нас упропастили. Чували смо те прасиће неколико месеци како би смо их продали пред Први мај и Ђурђевдан, када је цена око 300 динара за живу меру, али су нам их украли".

Лопови се увукли кроз поломљена врата

Пре месец дана, Љиљанин супруг Живорад приметио је да је неко долазио до свињца, па је појачао мере обезбеђења – поставио је гвоздена врата и катанац, али то није било довољно да задржи лопове.

- Сломили су дрвена врата која су била блокирана са унутрашње стране да не могу да се отворе. У крађи је морало да учествује најмање четворо лопова. Један је морао да их хвата, један да додаје напољу, један да носи а четврти да их убацује у возило. Требало је и времена за такву акцију. Дошли су вероватно неким комбијем или возилом са приколицом, а није искључено ни да је био неки мањи камион - сматра Љиљана.

На једној видео камери у селу, они су уочили комби који је те ноћи прошао мрачним сокацима, у којем су највероватније били и прасићи, али се на њему не виде таблице.

- Прасићи су имали од 18 до 20 килограма. Хтела сам да их утовим до 25 килограма и да их продам пред празнике, али су нас све упропастили. Чиста штета је око 1.000 евра, али томе треба додати и храну за товљење. А где је мука и труд који смо уложили? Једана полицајац који је био на увиђају рекао нам је да су пре два месеца лопови једном човеку украли јагње. Али од пет јагњади њему су украли једно а остале оставили. Што неко и нама не оставише - очајна је Љиљана.

Она са супругом живи искључиво од пољопривреде јер још нису успели да стекну пензију.

- Мени фали годину и по дана, а супругу три године до пензије. Од пољопривреде живимо и ово је за нас велики ударац - каже Љиљана.

Полиција је обавила увиђај и трага за крадљивцима.

Објекат у којем су се налазили прасици је на крају села

Љиљана каже да им се у међувремену опрасила још једна свиња и да су добили осам прасади, али да не смеју да их чувају у свињцу који је издвојен из куће у којој живе.

- Не смемо више тамо да их чувамо због страха да ће их поново украсти. Много је теже да их чувамо поред куће у којој живимо али немамо избора - закључује она.

Бранко Јанаћковић, Блиц, Алексиначке вести


#   Алексинац   пљачка   Витковац   Ана Илић   свиње   Први мај   Љиљана Илић   Живорад Илић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима