Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бор, Бабушница, Апанђеловац, Уб, Сврљиг и Бољевац усвојили план за младе

rssBookmark and Share

Сврљиг 13.01.2012. Аutor : S.Radović |

Министарство омладине и спорта заједно са локалним самоуправама наставља са применом Националне стратегије за младе тако што је још 6 општина усвојило локалне акционе планове. Данас од 124 Канцеларије за младе, већ 114 донело је и усвојило Локлане акционе планове. Само у децембру 2011. шест локалних самоуправа усвојило је Локани акциони план за младе и то Бор, Бабушница, Аранђеловац, Уб, Сврљиг и Бољевац.

Бор, Бабушница, Апанђеловац, Уб, Сврљиг и Бољевац усвојили план за младе

Усвајањем Локалних акционих планова, обезбеђује се примена циљева и приоритета Националне стратегије за младе на локалном нивоу. Ови стратешки документи дефинишу приоритетне области за младе и планирају активности локалне самоуправе које одговарају на специфичне потребе младих те средине.

„Локалне самоуправе показале су одговорност у примени омладинске политике. То је, у исто време, и велики успех Министарства омладине и спорта који финансијски подржава импелментацију локалних акционих планова кроз редовне годишње конкурсе. До сада смо подржали њихову примену у преко 90 општина широм Србије. Само у децембру 2011., шест јединица локалне самоуправе усвојило је Локани акциони план за младе и то Бор, Бабушница, Аранђеловац, Уб, Сврљиг и Бољевац. Током 2012. године, Министарство омладине и спорта наставиће да пружа подршку и преосталим локалним самоуправама и Канцеларијама за младе да што пре израде и усвоје ове стратешке документе.“, изјавила је Ивана Ковачевић државна секретарка у Министарству омладине и спорта.

Локални акциони план за младе као стратешки документ обавезује локалне самоуправе да обезбеде: планско и дугорочно задовољење потреба младих; креирање иновативних мера и услуга прилагођених стварним потребама младих у конкретној локалној средини (нпр. акциони планови за децу, омладинско предузетништво, стратегија за развој здравља младих, запошљавања, итд.); економичније коришћење постојећих ресурса (материјалних, техничких и људских); унапређену сарадњу, кроз умрежавање локалних институција и организација; економичније и ефикасније трошење општинског буџета намењеног омладинским програмима; могућност успешног коришћења алтернативних извора финансирања.

За сваку локалну самоуправу, процес праћења и процене спровођења Локланих акционих планова је од суштинског значаја, јер се кроз овај процес добија стварни приказ резултатата који су постигнути на пољу омладинске политике - прате се резултати рада Канцеларија за младе и других актера и унапређује квалитет рада на локалном нивоу.

Овај процес су финансијски подржали Министарство омладине и спорта, локалне самоуправе, различити донатори и привредни субјекти, а активно учешће младих и других кључних актера на општинском нивоу су предуслов за успешну израду и спровођење ЛАПа за младе.


#   Сврљиг   Бабушница   Бор   Бољевац   Канцеларија за младе   акциони план
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима