Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Божић по грегоријанском календару

rssBookmark and Share

Ниш 25.12.2020. Јужна Србија Инфо

Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, неке православне цркве Грчка, Румунија, Бугарска које су прихватиле грегоријански календар, данас прослављају рођење Христово - Божић.

Католичка црква у Нишу
Католичка црква у Нишу

Поноћну мису у Цркви узвишења Светог крижа у Нишу предводио је надбискуп Станислав Хочевар. Свим верницима који данас славе Божић, редакција портала Јужна Србија Инфо упућује најсрдачније честитке.

Божић је хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Углавном се прославља 25. децембра по грегоријанском календару, док код цркава које се придржавају јулијанског календара Божић се обележава 7. јануара (тј. 25. децембра по старом календару).

И док модерни историчари сматрају да би година рођења Исуса Христа могла бити у опсегу од 7. до 2. године п. н. е., тачан датум његовог могућег рођења је непознат.

Исусово рођење је поменуто у два од четири канонска јеванђеља. До средине 4. века, западне хришћанске цркве су прихватиле да се Божић обележава 25. децембра а тај датум је касније усвојен и на Истоку.

Датум Божића је можда одабран да одговара тачно 9 месеци од датума за који су рани хришћани веровали да је Исус Христ зачет, или са неким од древних политеистичких фестивала који су се дешавали око краткодневице.

Римокатоличка црква у Нишу налази се у Југ Богдановој улици бр. 1

Коментара: 0


#   Ниш   Божић   Исус Христ   грегоријански календар   католичанство   протестантизам
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима