Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цене јаја пред Ускрс обарају рекорде

rssBookmark and Share

10.04.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

После Ускрса може се очекивати појефтињење јаја у Србији и до 30%, због стабилизације тржишта и веће понуде, а реална малопродајна цена тог важног прехрамбеног прозвода је између 12 и 15 динара по комаду, оценио је данас власник дисконта јаја "Панић траде" Немања Панић.

Цене јаја пред Ускрс обарају рекорде

Велики трговински ланци већ су почетком ове седмице кренули са акцијским понудама и попустима и до 20%, али су јаја и даље доста скупља него пре годину дана и коштају 15 до 24 динара у трговинама, а на пијацама од 14 до 20 динара.

Прошле године пред Ускршње празнике јаја су, међутим, коштала између седам и 15 динара по комаду, зависно од категорије.

Како је истакао Панић, нема разлога да цене јаја у Србији буду високе јер трошкови производње нису високи, док је произвођачка цена између 6,5 и 7,5 динара по комаду. Према његовим речима, произвођачи трговцима продају јаја и по 13 динара по комаду, авансно и без одложеног плаћања.

Панић је указао да је његовом дисконту малопродајна цена јаја између 14 и 18 динара, али да је потражња мања него пред Ускршње празнике прошле године.

Компанија "Делхаизе Србија" - у чијем саставу су трговине "Маxи" и "Темпо", продаје јаја по цени од 150 до 240 динара за пакавање од 10 комада. У "Маxи"-ју потрошачи могу купити јаје, у оквиру акцијске продаје, за само један динар. То подразумева да истовремено купе две "Пресидент Сомборске фете" од 500 грама за 390 динара, а уз то могу да добију и паковање од десет комада јаја за 9.99 динара.

У "Темпо центрима" комбинација је другачија - куповином шест паковања "Меггле" стерилизованог млека од литар по цени од 480 динара, може се купити 10 комада јаја такође 9,99 динара.

Меркатор С ће на Велики петак, 13. априла, продавати јефтиније јаја за 20 одсто, а СОС маркети и готово сви трговински ланци имају, такође, неке акцијске попусте, док на пијацама ценкање са продавцима јаја може да сачува неки динар у новчанику потрошача.

Јаја су, иначе, у Србији нагло поскупела поткрај зиме за више од 30%, након веома хладног двонедељног таласа у фебруару, јер је понуда са великих живинарских фарми опала за око 50%.

Разлог поскупљења јаја на домаћем тржишту је и у томе што је услед лошег времена престала или битно умањена производња на газдинствима за сопствене потребе и зелене пијаце.

Криза у снабдевању јајима протекле зиме се снажно осетила и на тржишту ЕУ, тврди извештач њујоршког ВСЈ из Брисела, наводећи да је у марту цена јаја у ЕУ увећана, у просеку, 76,5%, у односу на исти лањски месец.

Тако драстичан скок цене јаја је првенствено последица одлуке Европске комисије ЕУ да примени ново правило које забрањује чување кокошака у обичним кавезима, што знатно увећава трошкове у производњи конзумних јаја. Најприметнији раст цена забележен је у Чешкој, где паковање од 10 јаја кошта 2,07 ЕУР, двоструко више него пре 12 месеци.


#   јаја   Велики петак   Меркатор С
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима