Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цео август ред кише, ред сунца

rssBookmark and Share

03.08.2016. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Читавог августа очекује нас променљиво време, са по неколико топлих, па неколико дана са нижим температурама и падавинама, најављују метеоролози. Јесен и зима који су пред нама требало би да буду у оквирима просека, а и ове године ћемо имати михољско лето

Фото: Белами
Фото: Белами

„Данас ће температура ићи до 32 и 33 степена, петак и субота до 35, можда и 36, а од недеље и понедељка мањи пад температуре са могућношћу краћих пљускова са грмљавином, али углавном у планинским пределима. После тога опет ред од неколико топлих дана, и такав нас генерално август очекује. Он неће бити превише топао, прва половина је нешто топлија од друге“, најављује Зоран Васиљевић, метеоролог.

Према његовим речима, очекује се да септембар и октобар буду у оквирима просека, са једним периодом михољског лета у октобру. Очекује се да и зима буде просечна, али према речима нашег саговорника, нигде у свету не постоји потпуно прецизна прогноза.

„Ми стално вршимо мерење и кориговање, али оно што у овом тренутку видимо је да се не очекује ништа екстремно бар до Нове године. Новембар и децембар су за сада у оквиримо просека“, најављује Васиљевић.

Прошеле године је јул био нешто топлији него ове, имао је много мање падавина него што их је ове године. Велике температурне осцилације, међутим, нису неуобичајена појава.

„И ранијих година се то дешавало, било је дана када је температура у току дана падала и по 20 степени. Ми смо у јуну измерили пад од петнаестак степени. Овакве осцилације су нормалне за лето, неки мисле да је 35 степени у јулу претопло, али заборављају да је било и 44“, каже наш саговорник и додаје да глобално загревање генерално утиче на поремећај температура, али се он више одражава на хладнији период године.


#   Нишка тврђава   хидрометеоролошки завод   Зоран Васиљевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима