Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЧИЖИКОВ: Први смо стигли захваљујући Српско-руском хуманитарном центру у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 25.05.2014. Танјуг

Заменик министра за ванредне ситуације Русије Едуард Чижиков рекао је да је за брзу реакцију руских тимова за спасавање, који су у Србију дошли пре свих других, највише заслужан Српско-руски хуманитарни центар, који се налази на аеродрому у Нишу

ЧИЖИКОВ: Први смо стигли захваљујући Српско-руском хуманитарном центру у Нишу

"Постојање таквог центра омогућава нам да добијемо брже дозволе за слетање авиона с хуманитарном помоћи и спасиоцима", рекао је Чижиков.
"Добро је што је овај центар благовремено створен и сматрам да га треба развијати и спремати за хуманитарне интервенције на целом Балкану, а по потреби и у другим европским земљама", рекао је Чижиков и закључио да им то даје могућност да у најкраћем року буду тамо где је најпотребније.

Руски спасиоци извукли су 2.262 људи, од чега 604 детета

У Србију су због поплава одмах, пре свих других, дошла два тима министарства за послове грађанске одбране, ванредне ситуације и ликвидације последица елементарних непогода Русије (МЧС Русије), где је Чижиков главни војни експерт.

Он је у интервјуу за Политику навео да је 15. маја поподне стигао захтев из Србије и да је већ 16. маја ујутро у Ниш стигло 79 људи и 12 комада технике, одакле су одмах пребачени у Обреновац.

"Тог дана је град почео да тоне под воду и она је и даље надолазила. Било је веома много људи по зградама, по крововима и у сарадњи с војском, полицијом и жандармеријом почели смо да извлачимо и евакуишемо људе", испричао је он. Како је истакао, координација српских надлежних служби била је на веома високом нивоу, због чега се радило брзо и ефикасно.

"Руски спасиоци извукли су 2.262 људи, од чега 604 детета", рекао је Чижиков, који је додао да су и мештани притекли у помоћ.
"Наши тимови помагали су у многим земљама и приликом цунамија у Јапану, земљотреса у Кини, у Јужној Осетији", рекао је Чижиков.

Не знам шта је ХААРП

На питање новинара да ли су припадници МЧС дошли у Србију, као што круже гласине, да се боре против америчког "ХААРП-а", који је наводно привукао велике облаке и изазвао кишу током 60 сати, Чижиков је рекао да не зна шта је то ХААРП. Припадници МЧС су дошли у Србију, како је он рекао, по позиву српске владе и у складу са инструкцијама владе Русије да пруже помоћ у спасавању угроженог становништва.

"Зато, какав је то ХААРП, није ми познато. Било би ми занимљиво да погледам и да сазнам шта је то, нека га покажу", рекао је Чижиков.
С обзиром на неке критике у српској јавности да српска војска не поседује довољно технике и да није спремна за овакве сложене операције, Чижиков је нагласио да је њихов утисак да су српски тимови веома добро организовани и опремљени.
"...Пријатно смо се се изненадили када смо видели да је у Србији понтонски војни батаљон и да је у веома добром стању. Коришћени су и пливајући транспортери руске производње, ПТС, што су веома добра средства", рекао је Чижиков.


#   Ниш   Руси   поплава   Русија   спасиоци     поплава 2014   Руски спасиоци
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима