Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Цветановић "исконтролисао" лесковачка предузећа

rssBookmark and Share

Лесковац 14.07.2017. Јужна Србија Инфо

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је јуче неколико лесковачких јавних и јавно-комуналних предузећа и разговарао са запосленима и руководством. Реч је о Водоводу, Пијаци и Комуналцу.

Цветановић "исконтролисао" лесковачка предузећа

Приликом посете Водоводу, градоначелник је рекао да је захваљујући рационалном пословању ово предузеће које је деценијама радило са губитком, стало на своје ноге.

„Мислим да о односу бившег руководства према предузећу и радницима најбоље сведочи изглед овог старог постројења у којем се данас налазимо и где годинама уназад није било никаквих улагања.   Није ово постројење једино што је требало мењати када је реч о Водоводу. Садашње руководство нашло се пред једним тешким задатком, а то је рационализација броја запослених. Данас овде ради 317 радника, што је у односу на децембар 2014. мање за 53 особе – рекао је градоначелник.

Он је додао да данас ово предузеће даје велики допринос у настојању локалне самоуправе да суграђанима обезбеди боље услове за живот.

„О томе можда најбоље сведочи податак да је у току 2015. и 2016. године Водовод реконструисао водоводну мрежу у скоро 30 улица, а у 2017. години планира да настави са заменом азбестних цеви на дужини од више од 15 км у износу од преко 1,5 милиона евра, односно у укупно 29 улица – навео је градоначелник.

Косара Илић, директорка ЈКП „Водовод“, захвалила се градоначелнику на посети и истакла да је за промену стања у овом предузећу било потребно много дисциплине и рада.

Приликом посете лесковачкој Пијаци, градоначелник Цветановић и директор овог предузећа Зоран Милошевић сложили су се да је главни разлог садашњег стања у којем се Пијаца налази број запослених.

Број радника који радe у Пијаци је 120, а до краја године би требало да оде у пензију још један запослен. Према речима руководства оптималан број радника требало би да буде испод 100, како би ово предузеће могло стабилно да послује.    У претходној години, за исплату зарада, накнада зарада и осталих примања, укупно је издвојено око 101 милион динара, што износи 81% од укупних расхода. У текућој години, за зараде је планирано 94 милиона динара, што је око 75% укупних расхода.

„Дуго је овде долазило до неконтролисаног запошљавања и сада је јасно да је такав систем неефикасан. Зараде касне, немогуће је остварити озбиљније инвестиције и унапређивати пословање. Очекујем да ће руководство овог предузећа пронаћи начин да се Пијаца извуче из проблема у којима се сада налази, јер ово предузеће има капацитета да буде једно од успешнијих у граду – рекао је градоначелник.

Директор Милошевић је навео да су у току месеца приходи Пијаце између 2 и 3 милиона динара, а да издвајања за плате износе 7 милиона динара.

На самом крају градоначелник је посетио ЈКП „Комуналац“ где је директор Владимир Синадиновић истакао да је у последњем периоду у овом предузећу уложено доста по питању механизације, а да се на јесен очекују и почетак рада новог азила за животиње у Жељковцу.


#   Лесковац   пијаца   инвестиције   Водовод ЈКП   Комуналац ЈП   Зоран Милошевић   Косара Илић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима