Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

rssBookmark and Share

Ниш 12.10.2014. РТС

Полагањем венаца на споменик Петру Бојовићу у Нишу обележена је годишњица ослобођења тог града у Првом светском рату.

Дан ослобођења Ниша у Првом светском рату

Венце су положили представници руководства града, борачких организација, политичких организација, потомци бораца и други.

"Људи умиру два пута: једном када физички умру, а други пут када људи престану да говоре о њима", овим цитатом Иве Андрића градоначелник Ниша Зоран Перишић подсећа на обавезу да не престанемо да говоримо о нашим јунацима.

"У борби да се Ниш ослободи, Србија и наши суграђани поднели су велике жртве које не смеју бити заборављене. Наши доласци овде треба да буду брана од заборава", каже Перишић.

Прва српска армија је 12. октобра 1918. године ослободила Ниш. Након пробоја Солунског фронта 1918. године почела је акција српске војске ослобађања територија окупираних од Бугарске, која је 29. септембра 1918. капитулирала.

Прва српска армија, под комадом Петра Бојовића, кренула је ка Нишу. Војвода Бојовић је 1. октобра 1918. издао заповест дивизијама да крену у ослобађање југа Србије.

Дунавска дивизија је ослободила Врање 4. октобра, Владичин Хан 5. октобра, дан касније ослобођена је Грделица, 7. октобра ослобођен је и Лесковац, а Брестовац и Житни Поток ослобођени су 8. октобра.

Трупе Прве српске армије 9. октобра 1918. отпочеле су операцију за ослобађење Ниша. Моравска дивизија је 10. октобра освојила Селичевицу и наставила продор према Горици и Бубњу.

Коначно, 12. октобра ослобођен је и Ниш.


#   Ниш   Врање   Владичин Хан   Брестовац   Зоран Перишић   Житни Поток
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима