Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан Свете Тројице - Духови

rssBookmark and Share

Ниш 23.06.2024. РТС, Јужна Србија Инфо

Данас су Духови или дан Свете Тројице. Овај празник сматра се рођенданом Цркве Христове. Спада у најзначајније хришћанске празнике, и прославља се три дана, као и Божић и Васкрс. На данашњи дан цркве се ките зеленим гранчицама и посипају травом.

Дан Свете Тројице - Духови

По обећању Христовом, у педесети дан по Васкрсењу и десети по Вазнесењу, спустила се благодат Светог духа на ученике сина Божијег. Они су потом проговорили многе језике, које до тада нису знали, и кренули по целом свету да проповедају реч господњу.

Силаском Светога Духа на апостоле завршено је оснивање Цркве Христове. Празник се назива Света Тројица, Духови и Педесетница.

Обичај је да се данас куће и цркве украшавају зеленилом - травом, цвећем и гранчицама од којих се, у току молитве, у храмовима плету венчићи.

Духови се славе три дана. Црквено празновање наставља се читаве седмице, током које се ниједан дан не пости, јер је то такозвана трапава недеља. Потом следи Петровски пост, ове године од 1. јула.

Света Тројица су крсна слава места и градова, али и заветине. Честе су литије.

Слава су нишког Саборног храма, Краљева, Крушевца, Пожаревца, београдских општина Чукарица, Обреновац и Лазаревац, као и Бежаније.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана, током турског бомбардовања Београда.


#   Ниш   СПЦ   Света Тројица   Саборна црква   Духови
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима