Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас истиче рок: Сеча струје за дуг од 10.000 динара

rssBookmark and Share

01.12.2013. Autor: Blic

Сви дужници за струју који од 15. августа нису репрограмирали своја дуговања имају шансу да то учине још овај викенд.

Данас истиче рок: Сеча струје за дуг од 10.000 динара

Електропривреда Србије затражила је од свих дистрибуција у Србији да повећају број шалтера који раде како би грађани могли да склопе уговоре о репрограмирању дуга за струју. И да раде у суботу цео дан.

Министарство енергетике претходно је упутило позив ЕПС-у да се, због великих гужви, у свим електродистрибуцијама у Србији омогући хитно укључивање додатних шалтера како би грађани могли благовремено да изврше своје обавезе и склопе уговоре.

У Електропривреди Србије кажу да је споразум о репрограму дуга до 27. новембра потписало 222.000 дужника, од тога 210.000 домаћинстава и 12.000 предузећа.

- Укупно је репрограмирано 13 милијарди динара дуга, а од тога су домаћинства репрограмирала 7,5 милијарди динара. Ако се посматра укупан број дужника којих је око 370.000, могућност репрограма искористило је више од 55 одсто дужника. Они који не измире нагомилани дуг ући ће у процес принудне наплате, а ако то не буде могуће следи судски поступак – рекли су у ЕПС-у.

Ранији репрограми
У прва два понуђена репрограма током ове године склопљено је око 115.000 уговора и наплаћено око осам милијарди динара дуга за струју. Међутим, 30-40 одсто тих уговора је већ раскинуто, јер потрошачи нису уплатили две рате.

Александар Обрадовић, в. д. директора Електропривреде Србије, недавно је за “Блиц” нагласио да ће ово јавно предузеће употребити све механизме, укључујући и блокаде и пуштање меница не би ли наплатило потраживања од свих оних који нису потписали или не буду поштовали репрограм.

- Свима смо дали шансу да у ратама измирују дуговања, због чега смо били доста критиковани, тако да убудуће нећемо никоме излазити у сусрет - нагласио је Обрадовић.

Подсећања ради, Електропривреда Србије понудила је грађанима у трећем по реду репрограму да заостале дугове за струју плате од 12 па чак до 120 рата у зависности од висине износа који се од њих потражује.

Осим могућности да се дуг плати у року од године, па чак до десет, ЕПС дужницима нуди и друге могућности. У зависности од броја рата на које се потрошачи одлуче да плаћају дуг, ЕПС ће отписати дуговања у одређеном проценту. У најповољнијој ситуацији су потрошачи који се одлуче да у целости измире дуг, јер ће им рачун бити умањен 40 одсто. То значи да ће они чији дуг на пример износи 10.000 динара, бити у коначном обрачуну у обавези да уплате 6.000 динара.

Иначе, ЕПС Снабдевање, ново предузеће које се од јулског рачуна бави наплатом струје, већ је почело са искључењима. Ова мера се примењује према свим домаћинствима чији дуг према новом снабдевачу прелази 10.000 динара. Са мреже се скидају и потрошачи који се снабдевају струјом на средњем и високом напону а чији је дуг већи од 100.000 динара. Сваком таквом дужнику, ЕПС Снабдевање шаље упозорења пред искључења.

У ЕПС-у истичу да би купци, који су пошто им је стигло упозорење измирили дуг, доказ о уплати требало да доставе шалтеру за рекламације. Уједно, ако уоче неку неправилност у обрачуну, купци би жалбу требало да предају на шалтерима дистрибуције.

Сви потрошачи који и даље буду имали дуговања према дистрибуцијама за струју утрошену до 1. јула, добијаће две коверте. Једна ће бити обавештење о старом дугу према електродистрибуцијама, а друга је рачун који шаље ЕПС Снабдевање за потрошњу у претходном месецу. Обавештења ће стизати све док се у потпуности не измири дуг направљен до 1. јула. Они који, међутим, имају и дуговања према ЕПС Снабдевању добијаће обавештење и упозорење од овог предузећа.


#   ЕПС   Александар Обрадовић   ЕПС Снабдевање
@EPSsnabdevanje @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима