Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Млади Свети Никола

Bookmark and Share

22.05.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Српска православна црква и верници прослављају младог Светог Николу, дан када су мошти најчешће слављеног и омиљеног светитеља у нашем народу, пренете из Ликије у Бари. Славе га многа места и породице као малу славу, заветину или преславу.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Данашњи празник спомен је на пренос моштију Светог Николе из Мире, древног града у античкој Ликији у Бари, где и данас почивају.

Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни.

То се, кажу, и дан данас дешава, па се верници широм света моле овом светитељу када се нађу у невољи или болести.

Сматран свецем још за живота, скроман и честит, помагао је сиромашнима, кришом чинећи доброчинства. Сматра се заштитником деце, учених људи, трговаца, морнара, путника...

Код нас овог свеца највише прослављају на Никољдан, 19. децембра по новом календару, у знак сећања на светитељеву смрт 343. године. Они који славе Никољадан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто.

Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена на данашњи дан, празник се у народу назива и летњи Свети Никола, понегде и Николице.

Најчешће се спомиње како је свети Николај повратио вид слепом српском краљу, Светом Стефану Дечанском.

По обичајном календару, данас не ваља радити кућне послове. Понегде се, као и за зимски Никољан, дарују деца. Као градску славу обележавају га Кикинда и Шид.


#   СПЦ   Свети Никола   Бари (Италија)   мошти   Млади Свети Никола
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима