Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је велики празник Богојављање - Θεοφάνεια

rssBookmark and Share

Ниш 19.01.2020. Јужна Србија Инфо

Богојављење (грч. Θεοφάνεια) је хришћански празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Слави се 6. јануара, односно 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

Данас је велики празник Богојављање - Θεοφάνεια

Западни хришћани углавном славе (али не и искључиво) посету тројице мудраца младом Исусу, и Исусову физичку појаву пред иноверницима. Источне цркве, дан пре Богојављења славе крштење Исусово, које је обавио Јован Крститељ у реци Јордан, које се обележава као објава свету да је он Син божји.

По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада у својој тридесетој години позвао је Јована Претечу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у обличју голуба.

Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.

Код Срба се од давнина Богојављање слави веома живописно.

Верује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити. Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара. У народу се овај дан зове још и Водице или Водокршће управо по имену поворке.

На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода.

Градска општина Медијана и ове године у сарадњи са Нишком епархијом организује традиционалну манифестацију “ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ КРСТ”, данас са почетком у 12 часова, на отвореном базену Спортског центра „Чаир“.

Учествује 19 пливача, од којих најстарији пријављени кандидат има 71 годину, најмлађи 18 година. Укупно је пријављених 28 кандидата, укључујући резервисана места за представнике Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, нишког Одреда Жандармерије и Управе за ванредне ситуације.

Традиционална манифестација организује се 14. пут, у сарадњи са Нишком епархијом, Спортским центром Чаир, Војском Србије, Колом српских сестара, Одредом Извиђача Вожд Карађорђе и другим установама и институцијама.

Победник пливања добија новчану награду од 30 хиљада динара, ловоров венац, златан ланац и привезак. За све учеснике обезбеђене су пригодне награде.

Позивају се Нишлије да се придруже пливачима на базену и бодре их.

За ову прилику биће отворен улаз на базен поред клизалишта.  

По традицији, грађанима ће бити служен чај.  


#   Ниш   СПЦ   Медијана градска општина   пливање   часни крст   Исус Христ   Нишка епархија   Богојављање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима