Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас се обележава Свети Пантелејмон - слава и вашар у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 09.08.2019. Јужна Србија Инфо

Свети великомученик Пантелејмон (грч.Παντελεήμων - пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке. Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим.

Данас се обележава Свети Пантелејмон - слава и вашар у Нишу

Пантелејмон је био необично леп, добар, сјајан ученик, са посебним даром за медицинске науке, а изнад свега милостива и добра срца.

Име Пантелејмон, које значи: свемилостиви, заиста му је у потпуности одговарало. Медицину је учио код најчувенијег лекара тог доба, Ефросина, који је био и дворски лекар.

Приликом посета двору, Ефросин је са собом стално водио и најдаровитијег и најбољег ученика, Пантелејмона. Пантелејмон је свакога дана пролазио поред куће Ермолаја, старог хришћанског свештеника. У срцу младог лекара живело је сећање на веру његове мајке, па се зближио са свештеником, Ермолајем који га је утврдио у вери, а затим и крстио.

Поред лекарске вештине, коју је стекао учењем, Пантелејмону је био дат и дар исцељења молитвом. Излечио је слепог човека. Сви лекари су говорили да за његове очи нема спаса. Пантелејмон је слепца излечио именом Христовим. Једном му је очајна мајка донела дете које је ујела змија отровница. Призвао је Бога у помоћ и излечио дете, спасивши га од сигурне смрти.

Кад му је умро отац, Пантелејмон је распродао имање и сиротима и убогима поделио милостињу. Живео је скромно, а све који су му се обраћали за помоћ, лечио је потпуно бесплатно.

Слава општине Пантелеј у Нишу

У Нишу се Свети Пантелејмон веома поштује и обележева сабором, а једна од градских општине носи име по њему.


#   Ниш   СПЦ   хришћанство   Пантелеј   ГО Пантелеј   градска слава   Свети Пантелејмон
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима