Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Део хришћана данас прославља Ускрс

Bookmark and Share

04.04.2021. Јужна Србија Инфо

Католици, протестанти, англиканци, неке православне цркве и бројне мање цркве, прослављају Васкрсење Исуса Христа, празник који симболизује победу живота над смрћу. Редакција портала Јужна Србија Инфо, свим верницима који данас славе Ускрс, честита празник...

Илустрација
Илустрација

Ускрс је највећи хришћански (црквени) празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти: тј. прве недеље после Великог петка. 

То је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе (хебр. пессацх) у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње. Код источних хришћана, Ускрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 5. маја, а код западних хришћана увек пада између 22. марта и 25. априла.

Из теолошке перспективе, Васкрс представља најважнији хришћански празник, а њиме се изражава радост због коначне победе сина Божјег над смрћу и прогонством. По тумачењу неких протестаната, не Васкрс, већ Велики петак представља највећи хришћански празник, зато што се човечанство већ Исусовом смрти, а не његовим васкрснућем ослободило грехова. Ипак, та теорија негира постојање живота после смрти, пошто Исус по Светом писму смрт побеђује тек својим васкрснућем. Многи хришћани у томе и виде смисао и значење Васкрса.

Ускршња јаја

На Велики петак се фарбају јаја, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв.Јаја се од недеље једу, поклањају и њима се туца (куца). У неким земљама, обичај је да се уместо фарбаних поклањају јаја и друге фигуре од чоколаде.

Преузет из паганских обичаја, у западним културама јаја „доноси“ ускршњи зец.

Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа. Боје које се користе могу бити индустријске, природне (луковина, латице и листови биљака), а украси, ако их уопште има, варирају од течних боја до шљокица, украсних фолија и налепница.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар, оцено је да је и ова година обележена пандемијом и да човечанство не може бити руковођено само егзактним наукама, жељом за профитом, жељом за уживањем, каријеризмом или само дигиталном мрежом и видео-забавама, већ да може напредовати само силином истинског и аутентичног људског духа и силином Божјега Светог Духа 

Коментара: 0


#   Ускрс   Исус Христ   грегоријански календар   католичанство   Станислав Хочевар
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима