Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Други дан Васкрса или Светли понедељак у недељи без поста

Bookmark and Share

25.04.2022. Јужна Србија Инфо

Српска православна црква и верници славе данас други дан Ускрса, у народу назван Светли понедељак.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Васкрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и данашњи Васкршњи понедељак и сутрашњи Васкршњи уторак.

Читава седмица по Васкрсу назива се светла, али и бела, што значи да се током ње не пости.

Православна црква и верници обележавају јеванђелски догађај којим је пре више од два миленијума почела новозаветна историја човечанства.

Суштину и начело хришћанске вере објаснио је свети апостол Павле, чија је проповед оснажила и усмерила новозаветну веру.

У православним хришћанским црквама се на Ускрс отварају Царске двери на олтару чиме се симболично указује да је Исус својим васкресењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду.

Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносницама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио анђео благовесник Гаврило.

"А лице његово бијаше као муња и одјело његово као снег", записао је јеванђелист Матеј описујући архангела Гаврила који седи на "гробном камену" и показује прстом на празан гроб.

"Не бојте се ви, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде, јер устаде као што је казао", записано је у Јеванђељу по Матеју, а слично и у другим јеванђељима која се завршавају порукама нове вере чију проповед настављају Христови апостоли.

"И бијаху једно у цркви хвалећи и благосиљајући Бога", записано је у последњем реду Јеванђеља по Луки као препорука о стварању јединствене васељенске цркве чији је канон успостављен на Првом Васељенском сабору у Никеји 325. године нове ере.

Према одлукама Никејског сабора, које до данас поштују све православне цркве, Васкрс треба славити у прву недељу пуног месеца после пролећне равнодневице, али обавезно после јеврејске Пасхе.

Према хришћанском предању, Исус је умро у дане Пасхе, па се у неким језицима овај назив задржао и за празник његовог Васкрсења. Познато је, такође, да су Рођење Исуса Христа, његово страдање и Васкресење најавили старозаветни пророци који ће, како проповеда хришћанство, опет доћи да најаве његов други долазак међу људе.

У књизи Откривења Јовановог којом се завршава Нови Завет, ти пророци су Илија и Енок и њихов поновни долазак међу људе и страдање треба да најави нови долазак Христов коме се надају Хришћани.

Ускрс је покретан празник, који се одређује према природном календару и увек се везује за недељу са одступањем од 35 дана - од 4. априла до 8. маја.


#   СПЦ   Ускрс   историја   Васкрс   Светли понедељак
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима