Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ево које бесмислене таксе плаћају студенти

rssBookmark and Share

18.12.2013. Аутор: МОНДО, 24 сата

Студенти у Србији треба да буду срећни што им још не наплаћују и улаз на факултет, коришћење тоалета или седење у амфитеатру. Све остало се плаћа, од обичног папирића до промене професора и одсуствовања са вежби.

Фото: Бета, Саша Ђорђевић
Фото: Бета, Саша Ђорђевић

На такве бесмислене студентске "таксе" академци годишње потроше и до 200 евра.

На Универзитету у Београду увек имају исти одговор. Наводно, како су објаснили, од државе добијају толико мало новца за материјалне трошкове, да морају да их покрију наплаћивањем разноразних такса.

Истраживање Београдске отворене школе (БОШ) показало је да Факултети у Србији крију где иде новац од студентских такса.

Ево и седам најбесмисленијих студентских такси на којима факултети профитирају:

1. Заједнички послови Универзитета

Сваке године самофинансирајући студенти морају да плате 1.500 динара за ову таксу, иако нико не зна шта она представља. На Универзитету у Београду (УБ) објашњавају да се овим новцем углавном покрива рад студентских служби на Универзитету за које, кажу, Министарство просвете даје тек половину потребног новца. Ако се узме у обзир да само на УБ има близу 30.000 самофинансирајућих студената, зарада од ове таксе износи скоро пола милиона евра.

2. Надокнада за пропуштен термин вежби

Ако је студент био болестан или спречен да дође на час вежби, веровали или не, платиће за то 250 динара на Фармацеутском факултету у Београду. Ако му се случајно деси да пропусти три часа, из џепа оде 750 динара.

3. Промена професора

Промена професора је основно право студента када сматра да је одређени професор неправедан према њему и жели да га промени. Факултети користе ову таксу да профитирају и наплаћују је од 1.500 до 2.500 динара.

4. Испис са факултета

Толико се тога наплаћује на факултетима да студенти чак не могу ни да га напусте, а да претходно да не плате око 30 евра.

5. Уверење да си студент

За обичан папирић који доказује да је неко редован студент, академци плаћају од 200 до 500 динара. Ово уверење потребно је за издавање маркице за превоз, пензије, визе и многа друга документа. Законом је ослобођено таксе и као таквог га факултети потпуно нелегално наплаћују.

6. Накнада за промену теме за дипломски/завршни рад

Пре него што пријаве тему за дипломски или завршни рад, студентима је боље да су потпуно сигурни у своју одлуку, јер ће промену теме морати да плате минимум 2.500 динара.

7. Издавање наставног плана

Хоћеш да видиш наставни план за текућу годину? Може, али прво плати 2.000 динара. Толико факултети наплаћују само штампање наставног плана који имају сачуван на рачунару, пишу "24 сата".

 


#   таксе   студенти   Министарство просвете   24 сата
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима