Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Филм о Свтом Сави духовни и уметнички мост између Срба и Руса

rssBookmark and Share

Ниш 01.02.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у организацији Управе Саборног храма у Нишу и НЦПД "Бранко“, након премијере у Москви и Београду у Светосавском дому при Саборном храму је одржана премијера документарног филма о првом Архиепископу српском Светом Сави, руске новинарке Анжелике Кареткине у продукцији руског државног телевизијског канала Руске православне цркве „СПАС.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Премијери филма су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, свештенство, бројне јавне личности и верни народ Ниша.

У атмосфери духовног заједништва и културног богатства, у четвртак 1. фебруара 2024. године уСвеотсавском дому у Нишу је одржана премијера документарног филма "Свети Сава - Руска боја на српској застави“. Редитељка Анжелика Кареткина представила је своје ауторско дело пред препуном двораном, окупљеном ради почасти једном од највећих светитеља у српској историји, Светом Сави.

ИЗЈАВА

Новинарка и редитељка филма Анжелика Кареткина, након филма о манстиру Острог о филму о Св. Сави и Нишу као родном месту Константина Великог (изјава).

„Ја сам водитељ руског државног телевизијског канала Руске православне цркве „СПАС“, радим емисију о Светитељима и моја је идеја да радим филм о Светом Сави. Сама идеја је нашла корен у духовности и Светој Гори где је Растко Немањић био под утицајем руског монаха. Велика ми је част и изненађење што сте ме позвали у родни град Св. Цара Константина. Духовна веза између наша два народа је нераскидива. Данас сам имала прилку да посетим ваш Црквени музеј и видим примерак Јеванђеља, поклон цара Николаја II Краљевини Србији (Југославији)“.

Филм, чију је продукцију подржао државни канал Руске православне цркве "СПАС", представља дубок и свеобухватан поглед на живот и наслеђе Светог Саве, чија је улога у обликовању српског идентитета неизмерна. Од тренутка рођења па до његовог неуморног труда у ширењу православља и културе, филм пажљиво реконструише кључне догађаје, користећи аутентичне архивске материјале, сведочења познатих историчара и уметничке интерпретације.

Сама премијера одржана је у Светосавском дому у Нишу, признатом културном и верском симболу југа Србије. Ова одабрана локација додатно је нагласила духовну димензију филма, пружајући посетиоцима јединствено искуство. Званичници Српске православне цркве, укључујући Епископа, монахе и свештенство, присуствовали су догађају, истичући значај очувања и преношења духовне баштине на будуће генерације.

Продукција "СПАС" посебно је истакнула своју подршку овом пројекту, истичући важност промоције православне културе и духовних вредности. Ова сарадња је резултирала не само висококвалитетним документарним филмом, већ и снажним подсећањем на важност заједништва православних народа.

Након пројекције, редитељка Анжелика Кареткина изразила је своју захвалност публици на ентузијазму и подршци, истакавши да је овај филм не само уметнички израз, већ и духовни мост између култура и векова. Свечана премијера овог документарног филма обележила је још један корак ка очувању и промоцији духовних вредности које су дубоко усађене у историји православног света.

Пре пројекције филма учешће у програму узео је Дечје-омладински хор НЦПД „Бранко“ са дидригентом, госпођом Јованом Микић.

 

 

 


#   Ниш   филм   Свети Сава   Русија   Саборна црква   Светосавски дом   Владика Арсеније   ТВ СПАС Русија   Анжелика Ареткина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима