Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Видовданска академија у емотивној атмосфери - Хирургу напаћеног српског народа постхумно орден Светог Романа

rssBookmark and Share

Ниш 27.06.2020. З.С. Јужна Србија Инфо

Синоћ је порти нишког Саборног храма одржана Видовданска академија, на којој је орден Светог Романа, највише признање Епархије нишке, постхумно додељен доктору Миодрагу Лазићу.

Фото: Вања Кесер, Јужна Србија Инфо
Фото: Вања Кесер, Јужна Србија Инфо

У порти нишког Саборног храма, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Г. Арсенија, синоћ је одржана Видовданска академија, на којој је орден Светог Романа, највише признање Епархије нишке, постхумно  додељен доктору Миодрагу Лазићу, а повеље и признања су уручени вуковцима нишких основних и средњих школа и по први пут најбољим студентима.

У више него емотивној атмосфери, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније, орден Светог Романа, доделио је у име преминулог доктора Лазе, његовој ћерки, Нини Вујошевић.

Владика Арсеније: Хирург напаћеног српског народа

"Доктор Лазић, "хирург напаћеног српског народа", најзначајније признање наше Епархије заслужио је својим херојским деловањем, примерним вршењем позива, као и за љубав према својој цркви и народу", рекао је Владика нишки Арсеније, уручујући орден Нини Вујошевић.

“Сећајући се наших славних предака и славећи њихово свето и славно име вечерас се сећамо лика и дела  једног савременог хероја нашег народа, који је себе предао на олтар отаџбине служећи својим ближњима, испунивши речи Христове "Од ове љубави нико нема већи, да ко живот свој положи за пријатеље своје". Реч је о др Миодрагу Лазићу чувеном српском хирургу из Ниша. Овај велики човек, овај херој српскога народа изгубио је своју  последњу битку у борби против подмуклог и невидљивог непријатеља, ковида-а 19, борећи се за живите својих пацијената”, истакао је Епископ нишки Ареније. 

Нина Вујошевић: Будимо хумани и несебични, чувајмо своје светиње

Ћерка доктора Лазића, Нина Вујошевић, са тугом у очима, али достојанствено, казала је да орден који је добио њен отац, представља симбол невероватне приче о херојству у времену када се заборављају праве вредности.

Нина Вујошевић је говорила, да је њен отац "страдао на свом последњем бојном пољу, у акцији спасавања у коју добровољно кренуо, без страха и не осврћући се.Није био важан он, био је важан његов народ и његова отаџбина".

"Велика је част стајати данас овде пред свима вама у предвечерје Видовдана у граду у коме  је мој отац провео највећи део свог животног и радног века. Овај орден је уједно и подсетник свима нама да следимо његов пут, да будемо хумани и несебични. Мајке причајте деци о српским херојима. Срби где год да сте не дајте своје светиње, чувајте своје хероје од заборава, њима у част певајте Марш на Дрину", поручила је Вујошевић.

Видовданској академији у порти Саборног храма, присуствовао је велики број грађана Ниша, свештенство Епархије нишке, Драгана Сотировски начелница Нишавског округа, генерал Симовић, представници Војске Србије и града Ниша.

Доктор Лазић преминуо је 14. априла ове године, после двонедељне борбе са вирусом корона.

На Видовднској академији је награђено и 65 најбољих ђака нишких основних и средњих школа и факултета.

Беседник овогодишње академије био је Иван Николић, професор Медицинског факултета у Нишу, а у програму су учествовали Нишка црквено-певачка дружина "Бранко" и нишки Војни оркестар, глумци, наратори.

Учесници богатог програма, хор НЦПД „Бранко” под диригенстком палицом Саре Цинцаревић, Дечје-омладински црквени хор „Бранко” са диригентом Јованом Микић, Дечја драмска секција и Фолклорно-играчки црквени ансамбл „Бранко” које су припремили Сузана Миловановић и кореограф Владица Јаношевић, Камерни оркестар, својим професионалним извођењем, надахнули су атмосферу у препуној порти Саборног храма. 

Посебну реакцију, изазвало је моћно извођење хора "Бранко", песме "Марш на Дрину" уз пратњу Војног оркестра „Ниш“, као и композиције "Пећка кандила". 

Академији је присуствовало и више десетина бивших бораца из Републике Српске, са Илиџе, из Зворника, Бијељине и Братунца, које је током рата на простору бивше Југославије, оперисао и лечио доктор Лаза.

Овогодишњу академију организовала је Епархија нишка, Управа нишког Саборног храма, у сарадњи са командом Копнене Војске Србије и НЦПД "Бранко".

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Саборна црква   Нишка епархија   Војни оркестар Ниш   Милосав Симовић   Црквено играчко-певачки ансамбл Бранко   Команда копнене војске Србије   Миодраг Лазић   Сара Цинцаревић   Видовданска академија   Владика Арсеније   Орден Светог Роман
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима