Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Криминал у ловиштима: Убијање из забаве

rssBookmark and Share

Пирот 02.09.2015. Вести онлајн, Јужна Србија Инфо

У ловачким удружењима у Србији тврде да је криволов организован облик криминала и да се тешко открива, а на питање да ли су чланови њихових удружења умешани у те активности, имају различите одговоре.

Криминал у ловиштима: Убијање из забаве

Свакако, подвлаче, криволовци нарушавају углед поштеним ловцима.

 - Свако ко каже да у његовом ловишту нема криволова, лаже. Могуће га је контролисати, али ми немамо средстава, а држава се не ангажује довољно. Слабо ко види колико штете се наноси ловом врста које су заштићене или ван ловне сезоне - кажу у Ловачком удружењу Ниш.

У Ловачком удружењу Љубовија оцењују да је тешко утврдити у којој мери постоји криволов у Србији, а још теже ухватити некога на делу.

- Криволов је много више заступљен у општинама које су близу граница - истичу они.

Криминал у ловиштима:
1. Српске птице у италијанском тањиру

2. Медведи препарирани, срне у гулашу

3. Покољ грлица

У Ловачком удружењу Пирот подсећају да је криволова увек било, а да је све време био проблем како га кажњавати.

- У односу на период деведесетих година криволов је смањен јер је закон доста строг, и ловочувари и чланови друштва се више ангажују на одржавању дисциплине и поштовању закона. С друге стране, и технологија је напреднија, па тешко можемо доказати криволов осим ако некога не ухватимо на делу, односно на лицу места како крши закон - кажу представници овог удружења.

У Љубовији истичу да њихови чланови нису укључени у нелегалне активности, те да су апсолутно сигурни у њихову савесност. У Пироту су забележене ситуације да су њихови чланови били учесници криволова, али наглашавају да су такви кажњени, удаљени из удружења и платили су велике новчане казне.

- Једном смо имали ситуацију да је један члан злоупотребио ловиште и убијао забрањене врсте из чисте забаве. Међутим, иако смо покренули кривични поступак, пет година касније ништа није решено, нити је он кажњен. Тиме се нарушава углед поштених ловаца - кажу у Ловачком удружењу Ниш


#   Пирот   Ловачко друштво Ниш     кривични поступак   новчане казне
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима