Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

КУДА ИДЕ СРПСКА МЛАДОСТ? Деца у Нишу све крволочнија и бруталнија!

rssBookmark and Share

24.05.2014. Телеграф

Због повећаног степена насиља у овом граду, ученици на наставу почели да носе ножеве и палице. Да ли због лошег материјалног положаја младих или безнађа, тек, Нишлије су се суочиле с насиљем које је постало, готово из дана у дан све видљивије

Брутално „смакнуће“ Ненада Јовановића у Нишу, кога је искасапио И. С. (16), подигло грађане на ноге цео град, а као епилог повећаног степена насиља у овом граду, ученици на наставу почели да носе ножеве и палице, пишу “Вечерње новости”.

Радомир Јовановић, деда убијеног младића Ненада Јовановића (19), кога је у понедељак увече на смрт ножем чак шесет пута избо, како се сумња, шеснаестогодишњи И. С., овим речима изражава своју тугу и бес због новог случаја трагичног насиља у Нишу.

Несрећни деда, који је прекјуче сахранио унука, јадикује да му више нема живота. Каже да никако не може да схвати разлоге због којих малолетници постају убице.

- Шта се ово сада дешава са младима? – пита се, уз јецаје, Радомир. Раније се знало како су се рашчишћавале, евентуалне размирице. Укрсте се песнице, и на томе се заврши. А сада младићи носе ножеве и потежу их – каже он.

Да ли због лошег материјалног положаја младих или безнађа, тек, Нишлије су се суочиле с насиљем које је постало, готово из дана у дан све видљивије. Фебруара ове године брутално је ножем убијен студент медицине Вук Стоиљковић (22), а стање после овог злочина међу младима у Нишу постаје алармантно. Ученици на наставу све чешће носе ножеве и палице, а извршиоци кривичних дела неретко су млађи од 14 година.

У полицијским акцијама реализованим у школама, од ученика су заплењивани бројни ножеви, бодежи друге врсте, такозвани боксери, бејзбол палице или слични предмети који се користе за туче и обрачуне с вршњацима. Из године у годину смањује се старосна граница и све је више младих који кривично још нису одговорни, односно млађи су од 14 година, када не одговарају пред законом.

- У породицама, као кључном фактору у васпитању, најчешће и не знају да су њихова деца склона криминалу и извршењу прекршаја – оцењује Братислав Тимотијевић, начелник Службе за сузбијање малолетничке делинквенције ПУ Ниш.

Социолози упозоравају да родитељи младих, не само у Нишу, не показују изненађење када схвате да им синови дивљају по улицама.

- У овом, последњем случају у Нишу, један живот је угашен, а други уништен – каже социолог Александра Самокал Јовановић. – А узрокован је моралном аномијом, где су сви заказали, почев од породице до друштвене заједнице.Скупштина града Ниша усвојила је Стратегију безбедности младих Ниша крајем прошле године, а у том документу је наведено да је визија града да постане економски, социјално и еколошки сигуран и безбедан град који перманентно јача институције за унапређење безбедности, превентивно делује и адекватно решава ризике и претње безбедности ради повећања квалитета живота својих грађана.

Обдукцијом тела Ненада Јовановића утврђено је да му је ножем нането чак шест убода. И. С. је са тројицом пајташа у Улици бубањских хероја напао Јовановића, који је успео да им побегне. Међутим, осумњичени малолетник га је сустигао у Улици Наде Димић и потегао нож. Мотив је нетрпељивост, зато што је убијени младић био неко време у вези са бившом девојком шеснаестогодишњег И. С.


#   млади   убиство   нож   Вук Стоиљковић   бруталност   Вечерње новости   ПУ Ниш   Скупштина града Ниша   Скупштина града
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима