Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар тврди да је хитна помоћ из Сурдулице стигла за 12 минута до Власинског језера

rssBookmark and Share

Лесковац 21.08.2019. Танјуг

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је Хитна помоћ из Сурдулице до девојчице којој је позлило на Власинском језеру, а која је након тога преминула у болници, интервенисала брзо и навео да су стигли за 12 минута.

Министар тврди да је хитна помоћ из Сурдулице стигла за 12 минута до Власинског језера

Лончар је казао да би у том року хитној помоћи тешко било и у Београду и у већим градовима да стигну без обзира на већи број екипа и возила.

Он није прецизирао где је тачно стигла сурдуличка Хитна помоћ за то време јер су, заправо, родитељи колима повезли девојчицу са Власинског језера и уз пут их је срела ова хитна помоћ.

Министар је навео да је "један део налаза са обдукције завршен, чека се други део али, ситуација је била изузетно тешка и озбиљна и питање је да ли би у оном моменту и најсавременија опрема помогла".

"То је била изузетно озбиљна и тешка ситуација. Поставља се питање да се дете нашло у најсавременијој београдској и европској болници шта би тада могло да се учини. То је оно што можемо рећи према првим налазима", рекао је Лончар одговарајући на питања новинара у Лесковцу где је обишао Општу болницу.

Према његовим речима, ово је ипак и питање "функционисања система". "Не сме да се дешава да интервенција зависи од тога где се налазите", рекао је Лончар и додао да ће "сада, када се домови здравља врате под једну управу, све бити поједностављено.

"Имаће један број који ће сви да зову, а интервенисаће екипе које су ближе угроженом, без обзира на територијалну припадност", рекао је Лончар.

Он је подвукао да "нема оправдања да се не крене да се помогне детету".

"То је нешто људски. Док сам ја кренуо да помогнем том детету, позваћу телефоном колегу, замолићу га да ме замени", рекао је Лончар који је подвукао да за нереаговање као оправдање не сме да се користи закон.

"Није ово посао као неки други да сте у могућности да налазите оправдања у неким законима, поготову када се ради о људским животима, а ни закони не могу све да уреде", казао је министар здравља и истакао да нема оправдања да се не помогне детету које је здравствено угрожено, јер је то људски.

Констатовао је да је свакако потребна боља организација рада хитних служби, те најавио да ће од следеће године када домови здравља пређу у надлежност Републике постојати јединствен систем и да ће се у сваком тренутку знати где су кола Хитне помоћи како би најближа екипа без обзира којој територији припада стигла на лице места да помогне.

Он је додао да је одговорност и на руководиоцима установа да направе организацију.

"Зато је и на тој позицији, а није лекар на одељењу", рекао је Лончар.

Министар Лончар је у лесковачку болницу свратио на путу за Медвеђу.

Коментара: 1


#   Лесковац   Хитна помоћ   Сурдулица   Власинско језеро   смрт   Златибор Лончар
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Mapa, 21.08.2019.:
    Udaljenost Surdulica - Vlasinsko jezero iznosi 24 km, potrebno je barem pola sata.
    Ako su vozili 2km u minuti, to je 120km/h po krivinama od skoro 180 stepeni! Milsim da reli vozači u reli automobilima to ne bi mogli.


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима