Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ухапшено осам особа, међу њима мушкарац из Алексинаца због кривичних дела полно узнемиравање малолетних лица на интернету

rssBookmark and Share

Ниш 27.12.2023. Јужна Србија Инфо

У наставку акције "Армагедон", припадници МУП, Службе за борбу против високотехнолошкoг криминала, у сарадњи са полицијским управама у Београду, Нишу.., ухапсили су осам особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију и полно узнемиравање.

Ухапшено осам особа, међу њима мушкарац из Алексинаца због кривичних дела полно узнемиравање малолетних лица на интернету

Реализацији ове акције допринео је приступ Републике Србије платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (NCMEC) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ, што је јединствен случај у региону.

Ухапшени су Ђ. Н. (1995) и Г. М. (1988), обојица из Алексинца, Б. Н. (1994) из Лознице, П. Ј. (1992) из Новог Сада, Ђ. А. (1979) из Зрењанина, К. В. (1984), држављанин Руске Федерације, А. С. (1981) из Смедерева и Д. И. (1969) из Београда.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације, путем интернета преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Такође, осумњичени се терете и да су са лажних налога на друштвеним мрежама комуницирали са малолетницима, слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине, као и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица.

Претресом станова осумњичених пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце старости од три до 14 година, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетнике, док су неки од ухапшених, како се сумња, тражили и да им малолетници пошаљу слике и видео-записе на којима су обнажени.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.

 


#   Ниш   Алексинац   фотографије   ПУ Ниш   малолетници   високотехнолошки криминал   полно узнемиравање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима