Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вандали опустошили храм

rssBookmark and Share

Прекодолце 07.01.2013. Autor: Agencija Tanjug

За сада непознати починиоци обили су Богородичино успење у селу Мртвица, у општини Владичин Хан.

Вандали опустошили храм
Отац Миодраг Драшко изјавио је да су вандали одвалили врата храма и потом "направили пустош на иконостастасу и у целој светињи", додајући да је случај пријављен полицији која трага за починиоцима.

"За сада је извесно да су четири иконе оштећене, а једино је нетакнута остала икона Светог Јована Крститеља", рекао је отац Драшко.

Он је подсетио подсећа да се сличан вандализам догодио неколико пута прошле године у храму села Прекодолце и да је сваки пут остала неоштећена једино икона Светог Јована Крститеља.

"Ми смо случај пријавили полицији која трага за починиоцима, а данас ће у манастир стићи екипа Завода за заштиту споменика културе из Ниша, када ћемо знати више појединости о овом чину који је узнемирио мештане села Мртвице", додао је отац Драшко.

Манастир Богородично успење у селу Мртвица, на јужном улазу у Грделичку клисуру, удаљен је 14 километара од Владичиног Хана, а смештен је на вису једва ширем од самог манастира који домирира селом и околином.

Према подацима Православне еперхије врањске, темељи Манастира постављени су крајем петог или почетком шестог века, а унутрашњост је храма је осликана у византијском стилу. Село Мртвица, смештено уз магистрални пут Ниш-Врање има око стотину домаћинстава са нешто више од 300 становника.


#   вандали   манастир   Прекодолце
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима