Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Врање, оскрнављени иконостас и двадесет икона у цркви

rssBookmark and Share

Врање 04.06.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Непозната лица оштетила су иконостас и двадесетак икона у цркви Свете Тројице у Врању, потврђено је РТС-у у Основном јавном тужилаштву.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Како нам је потврђено у Основном јавном тужилаштву у Врању, синоћ су у цркви Свете Тројице у том граду непозната лица оштетила иконостас и двадесетак икона.

Црвеном бојом обојене су очи светаца. Тужилаштво је наложило да се прегледају снимци камера у цркви и да се разговара са очевицима.

Кривично дело се квалификује као уништење и оштећење туђе ствари, а пошто се ради о верском објекту, тужилаштво предузима гоњење по службеној дужности. Истрага је у току.

Кривично дело се квалификује као уништење и оштећење туђе ствари, а пошто се ради о верском објекту, тужилаштво предузима гоњење по службеној дужности. 

Из Епархије врањске саопштавају да је у Саборном храму Свете Тројице у Врању 2. јуна примећено скрнављење и оштећење икона и иконостаса, а поред њих и осталих икона у цркви, параклису и крстионици, укупно 20 икона.

Непозната особа оштетила је иконе црвеном бојом, којом су обојене углавном очи светитеља.

Трећег јуна, наводе, обавештена је Полицијска управа у Врању, после чега је урађен увиђај у Храму Свете Тројице. Сачињен је записник и документовано скрнављење икона фотографијама.

О случају је полиција обавестила Основно јавно тужилаштво.

Иконостас у Саборном храму датира из друге половине 19. века и дело су Диче Зографа. Иконе са иконостаса су два пута излагане, прво 2001. године у галерији Матице Српске, а 2002. године на Сорбони у Француској.

Иконе су ремек дело поменутог Диче Зографа и представљају верско и културно благо Пчињског округа.

Епархија изражава велико жаљење због чина вандализма и уништавање светиња представља ненадокнадиву штету, не само за цркву, већ и град и државу.


#   Врање   вандали   иконе   Црква Свете Тројице   икона   Црква Свете Тројице Врање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима