Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Златне плочице и дукати вредности више од милион динара „случајно“ у џепу сакоа

rssBookmark and Share

Градина 01.04.2021. Јужна Србија Инфо

Цариници су још 15. марта 2021. године на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, запленили златне плочице и дукате, чија је вредност процењена на више од милион динара.

Златне плочице и дукати вредности више од милион динара „случајно“ у џепу сакоа

Прекршај је откривен када је за контролу на излазу из земље пристигао џип „масерати леванте“ немачких регистарских ознака, којим су ка Турској путовали један немачки и један шведски држављанин.

На уобичајено питање и 49-годишњи возач и његов сапутник су рекли да са собом носе само лични пртљаг и дозвољени износ готовине.

Приликом детаљног прегледа у аутомобилу заиста није пронађено ништа мимо личних ствари, али су зато личним претресом у џепу сакоа, који је возач носио на себи, пронађене две инвестиционе плочице и два дуката од најфинијег злата, чија је укупна тежина скоро 200 грама.

Путник је цариницима рекао да му је познато да се злато мора пријавити на граници, а да су се плочице и дукати заправо сасвим случајно нашли у џепу његовог сакоа. Ту их је наводно „затурила“ његова ћерка, која се са њима играла, а он је пре пута пропустио да их извади и остави код куће.

Како год било, о судбини вредног инвестиционог злата и дуката одлучиваће надлежни прекршајни суд у хитном поступку.

Куриозитет је да се ради о „јужноафричким Кругерандима“ од којих је један искован 1975, а други 2019. године. Мада их цариници до сада нису откривали, реч је о једном од најраспрострањенијих златника на свету који се производе од злата ископаног у богатим налазиштима Јужне Африке. На предњој страни је лик Пола Кругеранда, који је био председник ове државе у другој половини 19 века, а на полеђини златника је јужноафрички национални симбол антилопа „springbok“.


#   Градина   царина   злато   Гранични прелаз   дукати   златне полуге   златне плочице
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима