Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инсулин у целој србији

rssBookmark and Share

07.05.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

До краја године сви домови здравља у Србији добиће комплете за отпочињање инсулинске терапије који су намењени пацијентима који лечењем таблетама не постижу добру регулацију шећера у крви, због чега прелазе на лечење инсулином.

Инсулин у целој србији

Донацију 20.000 комплета омогућиле су фармацеутске куће "Ново Нордиск" и "Роцхе Диагностицс", саопштили су организатори јучерашње акције представљања и поделе комплета.

Др Светлана Манојловић, специјалиста интерне медицине, демонстрирала је у Дому здравља Звездара коришћење комплета за отпочињање инсулинске терапије и указала на значај добре регулације шећера у крви.

- Дијагноза на самом почетку болести и права терапија спречавају и одлажу компликације. Нажалост, чак половина од 630.000 људи који болују од дијабетеса у Србији не зна да има ову болест управо због раних, благих симптома којима се не придаје значај и због којих многи почињу лечење тек када се компликације јаве - казала је она.

Такође је рекла да ће поклоњени комплети пацијентима значајно олакшати и побољшати лечење.

У сваком комплету налазе се апарат за мерење шећера у крви који омогућава проверу вредности шећера у крви у циљу подешавања дозе инсулина све до постизања идеалне контроле и инсулинска бризгалица најновије генерације која омогућава комфорну употребу инсулина у лечењу дијабетеса.

Постоји и брошура са свим неопходним подацима и информацијама које пацијент, који се среће са новом терапијом, треба да зна, као и списак са контактима свих регистрованих удружења за борбу против дијабетеса у Србији.

У Србији више од 630.000 људи болује од дијабетеса, што представља 8,2% становништва, а претпоставља се да ће 2030. године више од 9,5 процената одраслог становништва Србије имати дијабетес.

У Србији је регистровано 360.000 особа са дијабетесом који се лече у 133 Домова здравља, а око 90.000 пацијената лече се инсулином. Дијабетес је на петом месту узрока смрти у Србији и годишње 3.000 људи умре од дијабетеса, подсећа се у саопштењу.


#
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима