Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кон: Инсистираћемо на десетодневном затварању и важењу ковид пропусница 24 сата

Bookmark and Share

04.11.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Седница Кризног штаба биће одржана данас у 15 часова и 30 минута. Предраг Кон каже за РТС да је уверен да ће одлука о продужетку распуста бити донета, али истиче да би више ефекта имало када би истовремено било усвојено важење ковид пропусница 24 сата, као и затварање на десет дана. Ми на томе инсистирамо, јер ће једино тако моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених, поручује Кон.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Предраг Кон наводи да Медицински део Кризног штаба инсистира да одлука о продужењу распуста, око које су сагласни, треба да буде донета истовремено са рестрикцијом у смислу смањење контаката и изван школа.

"Ми смо утврдили да се првенствено улива вирус у школе, он се враћа и назад, али је неопходно онда смањити фреквенцију контаката и изван школе", поручује Кон.

"То је оно што смо од почетка тражили – то је да буде 10 дана затварања у смислу скраћења радног времена и да раде само објекти за храну, лекове и гориво и то да иде паралелно са распустом", додаје он.

Сматра да је управо сада тренутак за то, као и да је апсолутни минимум увођење ковид пропусница 24 сата.

"То би као што смо раније говорили требало да иде након десет дана затварања да би се обезбедило да се то потпуно контролише", наводи Кон.

Указује да је сада већ уходано важење ковид пропусница од 22 сата и да размишљање да се пређе на 24 сата је потпуно логично.

"То је оно што ја очекујем да ће данас озбиљно да се расправља, јер ми не можемо да очекујемо озбиљне резултате ако не затворимо и једну и другу страну", поручује Кон. 

Истиче да би продужење распуста требало да иде са затварањем на десет дана и да не зна да ли ће то бити усвојено, али да ће Медицински део Кризног штаба то тражити.

"Ми на томе инсистирамо, јер једино тако ће моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених после тих десетак дана. У овом тренутку сама мера затварања школа може да да неки резултат, али он ће бити далеко мање ефикасан и видљив без свих мера заједно", објашњава Кон.

Ако се продужи распут, а не буде уведено ограничено радно време, то ће довести до бројних путовања.

"Јасно је то, али бројна путовања са евентуалном 24-часовном ковид пропусницом је једна прича, а друга је без тога. Друго, све ово време које се добија тих десетак дана неће имати неког ефекта озбиљнијег осим тог пада који је врло значајан ако не повећамо вакцинацију", наглашава Кон.

За распуст каже да је готово потпуно уверен и да ту нема никакве дилеме да ће одлука о томе бити донета.

"Што се тиче ових одлука које се тичу ковид пропусница од 24 сата и евентуалног скраћења радног времена десет дана – у Медицинском делу Кризног штаба постоји јединство, чак и шире од тога, из Министарства здравља постоји сагласност, видећемо на седници како ће се то продискутовати", наводи Кон.

"До заражавања деце долази петком или суботом" 

На питање колико би ефекта имало само продужење распуста, Кон каже да смо имали ефекте таквих мера када је грип у питању и оне су се показале да би могле да дају резултате.

"Неки показатељи из света показују да би могао да се очекује неки ефекат, али у нашој ситуацији на основу надзора из школских управа је јасно да се заражавање дешава углавном петак или субота, а испољавање симптома у уторак или среду", наводи Кон.

"Тачно се види тај пик и пораст који када се испита на нивоу сваке општине посебно, углавном се налазе прославе 18. рођендана, евентуално неке друге прославе где је после тога вирус ушао у школе и долазило до стварања мањих кластера и онда се враћао назад у породице", додајо је Кон.

Наглашава да сматра непотпуном меру искључиво затварања школа.

На питање виде ли се ефекти ковид потпусница које важе од 22 сата, Кон истиче да за сада то не може да се каже.

"Ми имамо већ седму недељу бројеве између 6.000 и 7.000, евентуално ретко неки дан падне испод 6.000. Просечно када гледате видите да је то из дана у дан преко 6.000. Тако да се озбиљно не виде те мере и није дошло до неког пада и није се искрено да вам кажем ни очекивало", поручује Кон.

Када је реч о примању четврте дозе вакцине, Кон каже да је то само за имунодефицијентне пацијенте.

"То су они који имају из било ког разлога ослабљен имунитет или су под одређеним терапијама које обарају имунитет или су трансплантирани или на хемодијализи. То су особе код које се убацује још једна доза, та трећа, 28 дана након прве две дозе и после тога треба да прође пет месеци да добије четврту дозу", додаје Кон.

"Не можемо одједном да променимо схватање и страх од вакцина"

Говорећи о томе колико смо близу одлуке да се вакцинишу деца изнад пет година, Кон каже да још није донета код нас, али да је у свету одобрена за употребу.

"Одобрење за употребу ће свакако стићи и до нас. Питање је препоруке и она ће искључиво бити препоручена, оно што је јако значајно да се схвати да избор вакцина или заражавање остаје на родитељима и на педијатрима. Колико се види оболевање се спушта у дечји узраст, не очекујем да ће ту нешто значајно да се промени одједанпут, али свест о значају вацинације се постепено враћа", наводи Кон.

Наглашава да не можемо одједном да променимо схватање и страх од вакцина.

"То мора упорно да се ради и непрекидно да се објашњава да избор да буде заражавање је далеко ризичнији него избор вакцинација", рекао је Кон и додао да су истраживања показала да су вакцине поуздане, сигурне и безбедне.


#   кризни штаб   Коронавирус   Предраг Кон   ковид пропусница
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима