Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коначно: Реновира се зграда Народног музеја Топлице у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 23.11.2017. Јужна Србија Инфо

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић и већница за културу Милица Ерић, обишли су радове на реконструкцији Народног музеја Топлице. За радове на овом споменику културе, којима ће бити обновљена фасада на старом делу зграде, замењена сва столарија и реконструисан кров, Министарство културе и информисања издвојило је 4.460.000, а Општина Прокупље 1.100.000 динара.

Коначно: Реновира се зграда Народног музеја Топлице у Прокупљу

-Веома је занимљива прича како је уопште дошло до реализације овог пројекта. Опет нам је помогла наша славна историја. На обележавању 100-годишњице Топличког устанка, наш град је посетио тадашњи премијер, а садашњи председник Републике Србије Александар Вучић, који је том приликом обишао и прокупачки музеј. Он је по обиласку рекао да нам је музеј леп, али је приметио и натпис на коме је писало „ малтер отпада“. Онда је упитао колико  је потребно новца да се фасада реновира, рекавши да  пројекат припремимо, а да ће средства бити обезбеђена. Тако је и било. У сарадњи са министром културе и информисања Владаном Вукосављевићем смо урадили пројекат, који је издвојен као веома важан и значајан и ево нас, сада присуствујемо његовој реализацији, рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Он је истакао да је веома важно што ће још једна  установа културе у нашем граду  бити сачувана обнављањем делова који ће допринети њеној функционалности и новом и лепшем изгледу.

-У претходном периоду је реконструисана Основна школа „Никодије Стојановић Татко“, а сада Народни музеј Топлице. Путем Канцеларије за управљање јавним улагањима, конкурисали смо пројектом за санацију фасаде Гимназије и Медицинске школе „Др Алекса Савић“. Пројекат је одобрен и биће реализован наредне године. Његовом реализацијом  Прокуље и сам центар града ће имати потпуно нови и лепши изглед, истакао је Симоновић.

Велику важност о самим радовима на споменику културе Народном музеју Топлице истакла је и већница за културу Милица Ерић.

-Захваљујемо се Министарству културе које је већим делом издвојило средства за обнову музеја. У току ове године, захваљујући њиховој помоћи, али и издвајању средстава из општинског буџета, имали смо изузетна улагања у прокупачким установама културе. Од Министарства смо добили  15 милиона динара, захваљујући којима је у свим  установама културе дошло до напретка у смислу набавке боље опреме, увођења нових програма и још много других ствари, које ћемо видети у наредних десет дана, када планирамо и да их све појединачно обиђемо, нагласила је већница за културу Милица Ерић.

Директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић је нагласио да радови треба да буду завршени до 25. децембра ове године.

-Последњи велики радови на згради музеја рађени су у периоду од 1976. до 78. године, када је дограђен галерисјки простор и канцеларије, а после тога су реализовани само ситни радови, све до 2013. када је замењен кров на старом делу зграде, рекао је Жарић и додао да је зграда музеја саграђена далеке 1912. године и пуних 50 година  била зграда Поште, да би  1962. постала Народни музеј Топлице.

Пројекат је урадио  Завод за заштиту споменика културе у Нишу, а после јавне набавке одлучено је да извођач радова буде предузеће „Балкан“ из Црне Траве.   

Коментара: 0


#   Прокупље   Александар Вучић   председник општине   реновирање   Народни музеј Топлица   Милица Ерић   историја   јавне набавке   Завод за заштиту споменика   Министарство културе и информисања   Дарко Жарић   Александар Симоновић
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима