Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коначно уклоњен кукасти крст са споменика Шабану

rssBookmark and Share

Ниш 30.04.2013. Izvor: Blic

Кукасти крст на споменику Шабану Бајрамовићу је коначно уклоњен. После данашњег текста у коме је скренута пажња да фашистички симбол није уклоњен иако је у петак потписан уговор са извођачем о скидању графита, радници „Кика градње“ данас су очистили постамент.

Коначно уклоњен кукасти крст са споменика Шабану

Споменик краљу ромске песме месец дана стоји оскрнављен фарбом и и кукастим крстом, али је из Дирекције за изградњу града Ниша стигло обавештење да се чека окончање тендера и потписивање уговора са извођачем.

Млади окупљени око групе „Антифа Ниш“, чији је циљ борба против фашизма, 24. априла сами су уконили фарбу јер им је прекипело да чекају бирократске процедуре, али је остао кукасти крст.

Међутим иако је у петак потписан уговор са “Кика градњом”, за викенд споменик није очишћен, а то је учињено тек, након новог текста у „Блицу“.

У Дирекцији за изградњу града Ниша, потврђено је да ће почети уклањање графита са јавних места и зграда и да грађани могу да поднесу захтеве на шалтеру Дирекције у Улици 7.јула.

Због чега се одмах није приступило чишћењу, није познато, јер се на мобилне телефоне руководећих људи „Кика градње“ јуче нико није јављао, а у петак ту информацију нисмо могли да добијемо.

Директор фестивала Нишвил Иван Благојевић каже да би требало што пре поставити камере и завршити облагање постамента каменом, али и учесталим манифестацијама оживети овај део кеја.

Могли су и референдум: Општина расписала ТЕНДЕР за брисање кукастог крста са споменика Шабану Бајрамовићу

- Камере ће повећати безбедност, а након облагања постамента каменом, и да се нешто нацрта, неће бити толико уочљиво на неравној површини као на бетону.

Послали смо захтев граду да се обложи постамент још пре пар година, па се надамо да ће то бити учињено. Наш је предлог био да се Шабанов споменик нађе у пешачкој зони у Обреновићевој улици, да се уз њега постави џубокс са Бајрамовићевим песмама и да се тако начини одрживи систем за одржавање споменика.

Тадашња власт се са тиме није сложила, па је дата ова локација на кеју - објашњава Благојевић.

Он сматра да је Ниш ипак град толеранције и да се ради о изолованим инцидентима појединаца, али да су ови случајеви и поклоњена медијска пажња показали да је Бајрамовић ипак један од најзначајнијих и најпознатијих Нишлија у музичком свету.

Коментара: 0


#   Ниш   Иван Благојевић
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима