Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковац засијао љубичастом бојом у част "малим дивовима"

rssBookmark and Share

Лесковац 18.11.2019. Јужна Србија Инфо

Поводом Светског дана превремено рођене деце, који се обележава 17. новембра, Лесковац се и ове године придружио локалним самоуправама широм Србије које су на симболичан начин обележиле овај дан и споменик Ослободиоцима осветлио љубичастом бојом.

Лесковац засијао љубичастом бојом у част "малим дивовима"

У свету се, сваке године, пре времена роди 15 милиона беба. У Србији, више од 4000, или 11 беба свакога дана. Превремено рођење је је водећи узрок смртности деце млађе од 1 године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Превремено рођеном се сматра свака беба родјена пре пуних 37 недеља гестације.

Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високо образованих, искусних и обучених медицинских стручњака. Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус који може може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању, хидронефроза, умбиликална и ингвинална хернија, хипотонија и хипертонија...

Град Лесковац je, на иницијативу Удружења родитеља превремено рођене деце „Мали див“, и ове године пружио симболичну подршку малим борцима.

Коментара: 0


#   Лесковац   бебе   Светски дан превремено рођене деце   превремено рођење   рођење
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима