Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар Ђорђевић уручио женама југа Србије, сертификате за ткање, нецање и вез

rssBookmark and Share

Лесковац 05.02.2019. Јужна Србија Инфо

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић уручио је јуче у Палати Србије сертификате полазницима који су успешно завршили обуке ручног ткања, нецања и веза.

Министар Ђорђевић уручио женама југа Србије, сертификате за ткање, нецање и вез

Обуку је успешно завршило 106 полазника из Бора, Новог Пазара, Краљева, Лесковца, Ниша, Прокупља, Београда, Суботице и Краљева.

Добијање ових лиценци значи задржавање неких страрих заната који су имали тенденцију да нестану и показује једну жељу Владе Србије да врате те занате, а са друге стране да покаже већу бригу о женама из руралних места, рекао је министар за рад.

„Ваш допринос је свакако велики, јер показујете да желите да останете тамо где сада живите, да Србија није само Београд, да су и сви остали крајеви Србија и да својим радом покажете да може лепо да се живи и приходује“, рекао је Ђорђевић.

Добитницима сертификата обратио се и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић који је рекао је један од циљева који је постављен пред ову службу јесте улагање у људски капитал и видове радне снаге.

„Ова обука даје конкретан резултат, а то је сам производ који представља нашу културу и традицију“, рекао је Мартиновић.

Обуку је спровела Етно мрежа као струковна организација која окупља локална занатска удружења и бави се очувањем традиције.

Председница Етно мреже Виолета Јовановић рекла је да у оквиру ове обуке је било 106 полазника, а са њима је радило 16 ментора. Половина полазника положило је са највишом оценом, додаје Јовановић, што, како каже, даје одличан резултат.

Двомесечне радионице су организоване у оквиру програма обука за тржиште рада који подржава Национална служба за запошљавање (НСЗ) за радно оспособљавање трајно незапослених жена и младих из руралних подручја.

Обуке које су су организоване у занатским радионицама на локалу похађале су и 53 полазнице изнад 50 година старости које су новим вештинама добиле јединствену прилику за додатни приход и радно ангажовање на изради рукотворина као пословних поклона.


#   Лесковац   занати   сертификат   Зоран Ђорђевић   Зоран Мартиновић   Министарство рада   народна радиност
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима