Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Мир Божји, Христос се роди

rssBookmark and Share

Ниш 07.01.2020. Јужна Србија Инфо

Најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог, данас прослављају Српска православна црква, Руска православна црква и цркве које поштују јулијански календар. Владика Нишки Арсеније, служиће Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Нишу од 9 часова.

Мир Божји, Христос се роди

Божић је хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа. Углавном се прославља 25. децембра по грегоријанском календару, док код цркава које се придржавају јулијанског календара Божић се обележава 7. јануара, односно 25. децембра по старом календару.

И док модерни историчари сматрају да би година рођења Исуса Христа могла бити у опсегу од 7. до 2. године п. н. е., тачан датум његовог могућег рођења је непознат.Исусово рођење је поменуто у два од четири канонска јеванђеља. До средине 4. века, западне хришћанске цркве су прихватиле да се Божић обележава 25. децембра, а тај датум је касније усвојен на Истоку. Датум Божића је можда одабран да одговара тачно 9 месеци од датума за који су рани хришћани веровали да је Исус зачет, или са неким од древних политеистичких фестивала који су се дешавали око краткодневице.

Исусово рођење

Према Библији, Исус Христос је Син Божји, којег је родила Дјева Марија благодаћу Светог духа у граду Витлејему. После Благовести, Марија је била заручница сродника Јосифа. Цар Август заповедио је пописивање становништва па су Јосиф и Марија из Назарета кренули у Витлејем. Због гужви нису могли наћи место у свратиштима па су на крају завршили у пећини пастирској или штали, где се Исус родио.

Анђели су пастирима дојавили вест о Исусовом рођењу, па су први видели дете. После је звезда репатица довела мудраце света три краља до Исуса.

Призор у бројним приказима и уметничким делима укључује свету породицу, мудраца - Валтазара, Мелкиора и Гашпара који су Исусу донели поклоне - злато, тамјан и смирну.

Приказ рођења Исуса по Лукином јеванђељу (1-2):

„У оне дане изађе наредба цара Аугуста да се проведе попис свега света. Бејаше то први попис извршен за време Квиринијевог управљања Сиријом. Сви су ишли на попис, сваки у свој град. Тако и Јосиф, будући да је био из дома и лозе Давидове, узиђе из Галилеје, из града Назарета, у Јудеју - у град Давидов, који се зове Ветлајем - да се подвргне попису заједно са својом заручницом Маријом која бијаше трудна. И док су били онде, навршило јој се време да роди. И породи сина свога, прворођенца, пови га и положи у јасле јер за њих није било места у свратишту.“


#   Ниш   Божић   СПЦ   хришћанство   Исус Христ   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима