Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нафтна мрља у Нишави

rssBookmark and Share

29.05.2011. Извор: Јужне вести

Уље које је исцурело јуче око 9 сати у Нишаву није изазвало угинуће рибе у реци.

То је једини закључак инспектора за заштиту вода и рибарство који кажу да ће се узрок и место изливања знати у понедељак када се уради комплетна анализа овог еколошког инцидента.

Нафтна мрља у Нишави

НИШ -Уље је исцурело код фабрике “Нитеx”, али за сада није познато да ли је масна текућина дошла из погона ове компаније или канализационе цеви која се налази надомак велике црне мрље.

То нам је потврдила Даница Ђекић, инспектор за заштиту вода која наводи да ће се обавити и анализа воде па ће се о коме типу уља се ради.

Риболовац Драган П. нам каже да је црна мрља била језива и да се врло брзо проширила дуж скоро целе површине реке. Риболовци су успаничени јер страхују да загађење може да утиче на опстанак рибљег фонда у Нишави.

- Стварно је страшно шта се дешава јер то није први пут да се из цеви излива уље и загађује реку. Најкритичније је било испод моста Младости јер су ту рибиловци направили неку врсту залива како би се боље сместили док пецају. Ту се црнило најдуже задржало - прича нам овај риболовац.

Слична уљена мрља изазвала је панику августа 2008. године код Ђачког острва, у висини Меркатора, али су водопривредни инспектори тада увиђај извршили тек дан касније и тврдили да "ништа нису пронашли".

Прошле године у априлу појавила се мрља, због чега је било затворено и извориште Медијана како се вода која се користи за пиће не би загадила.


#   извориште Медијана
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима