Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Не прави се регистар жена које су абортирале

rssBookmark and Share

06.12.2013. Autor: S. Todorović

Републички фонд за здравствено осигурање не прави никакав регистар о женама које су прекинуле трудноћу. Одредбу о обавези здравствених установа да пријављују абортусе увео је како би се спречиле злоупотребе, објашњава др Момчило Бабић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање.

Не прави се регистар жена које су абортирале

По Закону о здравственој заштити свака трудница, породиља има право на здравствено осигурање током трајања трудноће и наредних годину дана после порођаја, а да, уколико дође до абортуса, то право престаје.

Уколико жене, које су према овом закону биле здравствено осигуране, прекину трудноћу губе право на бесплатну здравствену заштиту о трошку РФЗО и оне ће, како објашњава Бабић, имати право само на хитну медицинску помоћ у складу са Законом о здравственом осигурању.

- Обавеза здравствених установа да пријављују сваки абортус није ништа ново. Од 2006. године државне болнице шаљу електронским путем фактуре РФЗО о абортусима, али и лечењу сваке болести, са подацима у којима се налази име, презиме, матични број, број књижице, адреса стана. Ти подаци се прикупљају да би Фонд могао да плати услугу и никада није дошло до провале у информациони систем, информације су строго чуване и ограничени број људи може да им приступи - истиче др Бабић.

Та одредба је уведена да би се обавезале и приватне установе да шаљу податке о прекинутим трудноћама за категорију жена које су осигурање добиле због трудноће. Жене које нису здравствено осигуране убудуће ће потврду о трудноћи моћи да прибаве и од приватног лекара. Сада су и приватне и државне здравствене установе обавезне да известе Фонд о абортусима.

Омбудсман Саша Јанковић појашњава да закон не предвиђа никакав регистар жена, али да је у јавности настала забуна због недостатка информација.

- Да таква одредба стоји у Закону, Родољуб Шабић и ја бисмо одмах реаговали. Међутим, до забуне и страха међу грађанима дошло је због лоше комуникације и недовољних објашњења које је Фонд морао да да јавности - истиче Јанковић.

Иако већ два дана у јавности, али и на друштвеним мрежама грађани највише коментаришу прављење регистра, Фонд се до сада није обраћао јавности.


#   Саша Јанковић   осигурање   информациони систем
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима