Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Недеља праштања - сиропусна, припрема верника за Велики пост

Bookmark and Share

11.03.2024. Јужна Србија Инфо

Православни верници широм земље почели су данас обележавање Сиропусне недеље, последње седмице пре Великог поста. Ова недеља, која се назива и недељом праштања, означава почетак припрема за период поста, који је важан део православне традиције.

Фото: РТС скриншот
Фото: РТС скриншот

Током Сиропусне недеље, верници се припремају за Велики пост, који ће трајати до Васкрса. У овој седмици, забрањено је конзумирање меса, али се дозвољава бели мрс и јаја, чак и уобичајено у дане среде и петка.

Поред верских обичаја, Сиропусна Недеља доноси и традиционалне активности у многим деловима земље. Уочи Белих поклада, маскиране поворке крећу се кроз села, прикупљајући дарове по кућама. У неким подручјима, подижу се велике љуљашке око записа, где се млади и стари окупљају како би се забавили и прославили овај период припреме за пост.

Верује се да земља "спава" током Сиропусне недеље, па се избегавају радови у њивама и пољима. Женама се налаже обављање само најнеопходнијих послова, док се деци брани додиривање воде штаповима.

Сиропусна недеља представља важан духовни период за православне вернике, који се припремају за Велики пост кроз молитву, пост и покору.


#   пост   Ускршњи пост   Бела недеља   Васкрс
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима