Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Немоћ путника: Укида се воз Ниш - Прокупље - Мердаре

rssBookmark and Share

Прокупље 25.06.2016. Биљана Рогановић

По свој прилици, у наредном периоду Железница Србије укинуће воз на релацији Ниш-Мердаре, јер је како тврде ова релација нерентабилна.

Немоћ путника: Укида се воз Ниш - Прокупље - Мердаре

Тим поводом у Прокупљу је одржан састанак који су иницирали начелници Топличког и Нишавског округа, а којем су присуствовали и представници општина, сем Житорађе.

Заједнички став представника општина је да се линија не укида, јер је ово стратешки важно подручје посебно сада када се гради ауто-пут.

Прокупље нема пара

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић каже да је општинама понуђено да саме финансирају одржавање пруге, али ни један локална самоуправа сада нема пара за то.

- Пруга је у изузетно лошем стању и потребно је много улагања. Ипак, ми смо заузели заједнички став да нисмо за укидање линије и да рентабилност не сме да буде приоритет Железница Србије- каже он.

Он сматра да би увођење још једне линије и усаглашавање са радним временом Компаније „Леони“  омогућио интензивирање ове врсте саобраћаја. Такав је став и председника Општине Куршумлија Радољуба Видића.

- Очекивали смо да уведу још један воз, а не да укидају и овај једини. Бесмислено је чинити тако нешто, јер је реч о руралном крају, који је уз административну линију и којем воз пуно значи- прокоментарисао је Видић.

Иако су разлози за опстанак линије са стране домаћих представника оправдани и важни, из надлежног предузећа се упорно позивају на нерентабилност.

И раније се покретало питање гашења линије, али су увек локалне самоуправе успевале да се изборе и сачувају воз, који је симбол удобности и јефтиног превоза. Локални челници сматрају да када би се променио ред вожње, било би далеко више путника него до сада, али да надлежно предузеће не жели то да узме у обзир.

expres.rs


#   Прокупље   Куршумлија   Железнице Србије   Мердаре   воз   председник општине   локална самоуправа   ред вожње   Александар Симоновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима