Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нестало 400 тона бензина из војне базе

rssBookmark and Share

Топлица река 23.02.2011. Извор: Јужне вести

Из војне базе „Умац“, удаљене неколико километара од Прокупља, нестало је око 400 тона бензина.

Истрага која је покренута пре десетак дана откриће праву истину где је завршила толика количина горива.

ПРОКУПЉЕ -Истражни судија Основног суда у Прокупљу Ивана Р. Никетић није желела да коментарише детаље истраге, и само је потврдила да се инцидент заиста догодио.

Из, за сада непотврђенх информација, комисија коју је војска основала је утврдила да је бензин наводно исцурио због кидања дренажног вентила на резервоару, а до њега је дошло највероватније због замора материјала.

Милан Арсовић, председник прокупачке општине одговорно тврди да је након сазнања да фали толика количина бензина и да се као могућност помиње и да је она исцурела у земљу, еколошка инспекција одмах изашла на терен и у близини поменутог објекта извршила анализу земљишта, а како у близини базе протиче и река Топлица и анализу воде.

- Еколошка инспекција је након урађених анализа са терена установила да нема загађења земљишта и воде у близини објекта. То је оно што ја са сигурношћу могу да кажем, тако да грађани Прокупља немају разлога да се боје за евентуалну еколошку катастрофу. Не бих да нагађам где је завршио тај бензин, резултати истраге која је покренута, надам се да ће открити све чињенице и околности, али и решити мистерију око нестанка бензина – рекао је Арсовић.

Срђан Митровић, шеф Службе за ванредне ситуације у Прокупљу, тврди да никаква званична дојава није стигла у ову службу, да се евентуално десило акцидент са изливањем бензина. То исто су рекли и у полицији.

У касарни “Ратко Павловић Ћићко”, где се налази команда треће бригаде копнене војске гарнизона у Прокупљу, кажу да се у објектима који су у њиховој надлежности, није десио такав случај и да немају овлашћење да коментаришу нешто што се десило, ако се десило ван њихове надлежности, па самим тим нису желели да потврде, али ни демантују информацију о акциденту.

Капетан Југослав Прлуловић, референт за односе са јавношћу за ову бригаду, у телефонском разговору упутио нас је на званичан сајт Министарства одбране, како би путем мејла контактирали надлежне и евентуално добили тражене информације. Изричито је нагласио да догађај нема везе са касарном у Прокупљу.

Незванично смо сазнали да је база „Умац“, на излазу из Прокупља ка Куршумлији, у ингеренцији Трећег складишног батаљона Централне логистике. Међутим, ни ту информацију нико од надлежних није желео да потврди.

Грађани Прокупља у главном сумњичаво коментаришу читаву причу око нестанка толике количине бензина. Мештани околних кућа у близини војног објекта, где се десио инцидент, наглашавју да ништа сумњиво нису приметили ових дана, што би слутило на еколошку катастрофу великих размера у колико се заиста бензин излио.

- Немогуће је да је толика количина горива исцурила и да нико није макар мирис осетио! Бензин би се морао уочити макар у подземним водама или у нашим бунарима, а да је доспео у Топлицу, дошло би до помора рибе – објашњавају мештани.


#   Топлица река   Милан Арсовић   истражни судија   Срђан Митровић   еколошка инспекција
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима